fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ka leest 100% suikervrij voor kinderen

“En weet je wat ze Noah gaf? Nou? Wat denk je? Een lange vinger. Zo één met suiker. Hoe verzint ze het?!”, brieste een vriendin jaren geleden. Haar moeder had op haar peuter Noah gepast die toen twee jaar was, en vertelde haar tussen neus en lippen door dat ze het kereltje een lange vinger had gegeven. Mijn vriendin kreeg een appelflauwte. Ik haalde mijn schouders op. Vond het niet zo heel spannend allemaal. Wat kon zo’n lange vinger nou voor een schade aanrichten?

Lees ook: maak zelf zuivel- en suikervrije chunky monkey ijsbonbons

Inmiddels zijn we zeven jaar verder en lezen we steeds meer over wat suiker met ons en onze kinderen doet. Als eerste tast het je tanden aan. Dat weet iedereen. Maar wat velen niet weten is dat suiker een sluipmoordenaar is, zo beweren medici. Suiker is namelijk gelinkt aan ziektes als artritis, diabetes en hartziekten. Ook zorgt het zoete goedje ervoor dat je er verslaafd aan raakt en omdat je er steeds meer van eet, steeds zwaarder wordt.

24 kilo suiker per jaar

En toch, toch schuiven we 24 kilo’s suiker per jaar naar binnen, zo meldt het Kenniscentrum Suiker en Voeding. Ik ben zelf ook een suikermonster. Chips, worst en kaas doen me niks, maar voor een smakelijke reep, een beker softijs of een rol koekjes ga ik door het vuur. Ik probeer op te letten dat mijn mannen niet te veel suiker binnen krijgen. Dat kan ik alleen doen door het goede voorbeeld te geven. En zo gebeurt het regelmatig dat ik stiekem een stapeltje koekjes in de keuken naar binnen sta te stampen, terwijl mijn mannen nietsvermoedend naar Klokhuis kijken. Genant. Ja. Heel.

Toch houdt het me bezig, die suiker. En heb ik al verschillende keren overwogen om te stoppen met suiker. Het waren laffe pogingen die steeds weer mislukte.

100% suikervrij voor kinderen

Al een tijdje heb ik het boek ‘100% suikervrij voor kinderen’ in huis. En tijdens de vakantie ben ik het gaan lezen. In het boek staan handige, maar vooral smakelijk tips, om suikervrij te trakteren, suikervrije dagmenu’s voor kinderen, maar ook budgettips om voordelig en verantwoord te koken. Zo is de havermout-banaanmuffin bij ons thuis favoriet; komt geen korrel suiker aan te pas en is toch heerlijk zoet.

100-procent-suikervrij-voor-kinderen

Suikerleveranciers

Van de  top 5 suikerleveranciers aan kinderen schrok ik:

  1. dranken (frisdrank ook light, fruitsmoothies, diksappen en yoghurtdrankjes)
  2. toetjes en ontbijtgranen
  3. hartige snacks als chips, patat en witte rijst
  4. ‘verantwoorde’ snacks als ontbijtkoek, Sultana, Liga en mueslirepen
  5. tarwebrood en beleg

Helemaal suikervrij lukt me nog niet, maar ik vind dat ik dankzij dit boek wel op de goede weg ben. Al was het alleen al omdat ik me bewust ben van waar allemaal suiker in zit.

Bestelinformatie 100% suikervrij voor kinderen

Karin van Leeuwen (43 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Reageer ook