fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ka leert alles over haar menstruatie!

Ik was er vroeg bij. Rond mijn elfde werd ik voor de eerste keer ongesteld. Mijn moeder maakte er geen toestanden van. Geen ringen, bloemen en slingers. Ze gaf me een pak mini-maandverband dat ik in mijn onderbroek kon plakken en wenste me succes. Haar had ik ook nooit ziek, zwak of misselijk gezien tijdens haar menstruatie. Het hoorde er gewoon bij.

Zo denk ik er nog steeds over. Hoewel ik ook wel voel dat mijn tenen tijdens die periode een stuk langer zijn. Dat alle, maar dan ook, alle chocolaatjes mijn naam roepen als het weer zo ver is. Dat ik slap, vet, stom haar heb. Ik ook tien kilo zwaarder ben. Maar verder heb ik nergens last van hoor.

Period!

Wat weet ik eigenlijk over menstrueren? Eigenlijk niet zo gek veel. Terwijl we tegenwoordig vijfhonderd keer per vrouwenleven menstrueren. Dat lees ik in het boek ‘Mooi rood is niet lelijk’. Journaliste Paula Kragten verzamelde een kwart eeuw informatie over de menstruatie. Met in haar achterhoofd: een boek schrijven met daarin die informatie. Ze startte met een online magazine: Period! Een logisch gevolg is het boek dat deze week bij Splint Media is verschenen. ‘Mooi rood is niet lelijk’ is een prachtig geïllustreerd boek, vol wetenswaardigheden over een onderwerp dat toch nog best in de taboesfeer hangt.

paula-kragten-mooi-rood-is-niet-lelijk

Code rood

Maar waarom hangt het in de taboesfeer? Wordt het geen tijd voor trots in plaats van schaamte? vraagt Kragten zich af. “We weten allemaal toch waarvoor het fenomeen dient en hoe het biologisch hoort te werken. Of niet? Want wat is eigenlijk een normale menstruatie? Wanneer is het code rood en moet je wel naar een arts?” Op deze en talloze andere vragen, geeft de journaliste antwoord in haar boek.

Ongesteld? Wees blij!

Wie denkt dat het een deprimerend boek is, heeft het mis. Om de vijf dagen een beetje aangenaam door te komen, staat er een verrukkelijk recept van een chocoladetaart in. Ook worden er redenen gegeven waarom je wel blij moet zijn met je menstruatie. We pikken er een paar uit.

  1. Je bent niet zwanger. Dat moge duidelijk zijn.
  2. Je rothumeur wordt beter begrepen.
  3. De zin in chocolade is een teken van gezond verstand.
  4. Huilen mag.
  5. Je hebt een perfect spijbelexcuus
  6. Er zijn dingen die je tijdens je menstruatie wel goed kunt. Kaartlezen bijvoorbeeld. Je ruimtelijk inzicht is namelijk groter
  7. Je bent hoogstwaarschijnlijk gezond. Want uitputting, extreem gewichtsverlies, stress: het zijn allemaal factoren die tot het uitblijven van menstruatie kunnen leiden.

Dus: als het rode leger is aangekomen, de tomatensoep is overgekookt, je opoe op bezoek hebt of lid bent van het Rode Kruis, denk dan aan bovenstaande voorbeelden. Dan valt het allemaal reuze mee en zijn die vijf dagen zo om.

Titel: Mooi rood is niet lelijk
Auteur: 
Paula Kragten
Uitgeverij: 
Splint Media B.V.
Prijs: € 22,95 (beschikbaar vanaf 8 maart 2017)
BESTEL DIT BOEK BIJ BOL.COM

Karin van Leeuwen (44 jaar) schrijft vanuit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook