fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ka geeft haar mannen geen keuze. Jij wel? Doe de test!

Toen ik moeder werd, was het afgelopen met mijn zorgeloze leventje. Tot die tijd hoefde ik alleen maar voor mezelf te zorgen. Nam ik ergens een risico, dan waren de consequenties voor mij.

Mijn zorgeloze bestaan hield op toen mijn oudste, en twee jaar later, mijn jongste werd geboren. Ineens was ik verantwoordelijk voor die kleine mannen. De wereld moest ik niet meer nuchter bekijken zoals ik gewend was, maar door de ogen van die twee. De eerste keer dat ik mijn oudste met een fles bleek op de keukenvloer aantrof, staat op mijn netvlies gebrand. Hoe kon ik denken dat hij het keukenkastje nooit open zou krijgen?

schoonmaakmiddelen-verf-gevaar-kinderen

Ik heb een vriendin die het niet zo nauw neemt. Gevaarlijke schoonmaakmiddelen laat slingeren en denkt dat haar kind daar toch geen interesse in heeft. Mis! Onderzoek wijst namelijk uit dat de helft van jonge kinderen huishoudchemicaliën leuker dan speelgoed vindt. En dat er jaarlijks duizenden ongelukken gebeuren met huishoudchemicaliën. Vooral kinderen van 0 tot 4 vinden de flesjes vol gevaarlijke vloeistoffen razend interessant. Niet zo gek als je kijkt naar de vrolijke, kleurrijke verpakkingen. Dat ziet er een stuk aantrekkelijker uit dan een autootje van blank hout.

Gaaf of gevaarlijk?

VeiligheidNL en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn samen een campagne gestart om ouders aan te sporen huishoudchemicaliën altijd buiten bereik van kinderen op te bergen. De film met de onderzoeksresultaten staat online en ouders worden gevraagd zelf het experiment met hun kind te doen. Niet ‘in het echt’, maar digitaal: op www.gaafofgevaarlijk.nl. Zo kunnen ouders testen waar hun kind voor kiest; voor huishoudchemicaliën of speelgoed.

Verborgen camera

Het youtubefilmpje (kijk hieronder) is voor mij, en ik weet zeker voor veel ouders als ze het hebben gezien, een ware eyeopener. Jonge kinderen zijn gefilmd met een verborgen camera. Ze mogen kiezen tussen bijvoorbeeld een fles chloor en een trein.


Prachtig is te zien hoe groot hun twijfel is. Kiezen ze voor het groene aapje of voor de groene fles met onkruidverdelger? Vooral bleek, verf en muizengif hebben een enorme aantrekkingskracht op kinderen. Het is dus belangrijk ze geen keuze te geven. Want per jaar gebeuren er 7.500 ongelukken en 1.700 van de kinderen belandt op de spoedeisende hulp.

Ik heb de test die staat op www.gaafofgevaarlijk.nl met mijn jongste gedaan. Ondanks dat hij zes jaar is, vond hij de het doosje met muizengif leuker dan het oranje gietertje en zag ik hem soms twijfelen. Super confronterend om met je kind te doen, die test.

veiligheid-nl-tablet-ap-C

Met terugwerkende kracht knijp ik mijn handen dicht dat mijn mannen nooit een glaasje chloor hebben gedronken. Ondanks dat ze al wat groter zijn, heb ik de flessen met huishoudchemicaliën en verfblikken hoger en uit het zicht gezet. Voor je kan niet weten…

Karin van Leeuwen (43 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

De test: www.gaafofgevaarlijk.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook