fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ka en haar mannen reviewen het Dobble Classic kaartspel

Als kind kegelde ik regelmatig het gansje van mijn oma van het spelbord. Moest ze weer helemaal terug naar start. Ook speelden we vaak Mens-erger-je-niet. Hielden we uren vol. Tegenwoordig gun ik mezelf nauwelijks tijd voor spelletjes omdat het me te lang duurt. Maar voor het Dobble Classic kaartspel maak ik een uitzondering. Na het eten, na schooltijd, als we wakker worden. We spelen het de hele dag door en ik ben er inmiddels aan verslaafd.

Als ik ietwat klagend op de bank zit bij een vriendin omdat ik vind dat ik het veel te druk heb en niet aan ontspannen toe kom, staat ze op. Ze geeft een me een cadeautje. Verrast pak ik het uit. “Is een super leuk spelletje. Duurt niet zo lang, kun je lekker even met je mannen spelen, ontspan je vanzelf.”

Paars geel blikje

‘Dobble’ staat er op het geel paarse blikje waarin 55 ronde speelkaarten zitten. Als ik thuis ben roep ik mijn mannen en samen lezen we de spelregels. Op elke kaart staan acht symbolen variërend van een zonnebril, tot een vraagteken, een mannetje en een potlood. Elke twee kaarten hebben hetzelfde symbool die je moet benoemen om te winnen. We kijken elkaar aan. Klaar? Oké! Daar gaan we.

Hilarisch

Ik pak steeds twee kaarten van het stapeltje en leg ze open op tafel. Als een malle gaan onze ogen over de twee kaarten op zoek naar dezelfde symbolen. En dat gaat gepaard met hilarisch gedrag. Want: er zit druk achter, iedereen wil het als eerste zien. Maar als je hetzelfde plaatje ziet, moet je ook het ook nog roepend benoemen. En in de haast kun je opeens niet meer op het woord ‘iglo’ komen en schreeuw je ‘Eskimo’. Wat tot grote hilariteit leidt. Wat dus nodig is voor dit spel is een goede concentratie en observatie.

Fanatiek

Mijn mannen en ik worden bloedfanatiek en willen zo veel mogelijk kaartjes verzamelen. Het grappige is dat het spel niets met leeftijd heeft te maken, je kunt het met twee tot acht personen spelen en het is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zes. Met memory bijvoorbeeld verlies ik continu omdat mijn oude geheugen het aflegt tegen dat frisse jonge brein van mijn jongens. Maar met Dobble maakt leeftijd en geheugen niets uit. Het zijn je ogen die over de kaarten moeten flitsen en de woorden die je mond uit moeten rollen.

Vijf spelletjes

Wat ook leuk is, is dat je met het stapeltje kaarten vijf verschillende spelletjes kunt spelen. In het spelregelboekje dat in het blikje past, staat spel voor spel uitgelegd hoe het wordt gespeeld. Een favoriet is de Hete Aardappel waarbij het ronde kaartje plat op je handpalm moet liggen en als je bij de ander een zelfde symbool ziet dat jij ook op je kaart hebt, stop je jouw kaart nadat je het overeenkomende plaatje hebt benoemd, snel in zijn handpalm. Alsof je je hete aardappel kwijt moet. Zo grappig!

Hete Aardappel

Naast de Hete Aardappel kun je De Toren des Doods, De Put, Een Vergiftigd Geschenk en Drieling spelen. Juist de afwisseling van spelletjes maakt Dobble een favoriet spel. Omdat het blikje niet heel groot is, kun je het makkelijk in je tas mikken en altijd bij je hebben. Moet je ergens lang wachten, tover je het tevoorschijn. Het spel kost dertien euro en is daardoor ook zeer geschikt als cadeautje.

Wat is jullie favoriete spelletje thuis? En lijkt Dobble jou ook zo leuk? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Heidie -

Is zeker een leuk spel en handig om mee te nemen omdat het zo klein is.
Volgens mij heb ik het eens heel voordelig bij Kruidvat gekocht.

Reageer ook