fb
Damespraatjes Damespraatjes

Jouw man al onder de duim? Mara recenseert Jan Dijkgraafs boek

Hoe gek ik ook ben op schrijven, lezen is absoluut niet mijn ding. Waar het misgegaan is? Mijn ouders lezen veel, mijn zusjes verslinden boeken en mijn vrienden zeggen ook geen ‘nee’ tegen het betere leeswerk. Toch komt het niet in mijn hoofd op om de literaire kunsten van anderen te bewonderen. Maar, vorige week gebeurde er iets bijzonders; Damespraatjes kreeg het nieuwste literaire hoogstandje van Jan Dijkgraaf door de bus: “Het enige echte eerlijk mannenopvoedboekje”. Aangezien ik tegenwoordig aan relaties doe (en het aller leukste vriendje ter wereld heb), lijkt het mij geen slecht idee om mijn lees-principes voor één middagje overboord te gooien. IK GA LEZEN!

Al heb ik het diepste respect voor Jan Dijkgraaf als journalist en schrijver, op het gebied van man-vrouw relaties weet je maar nooit wie je kan vertrouwen. Na nog geen 10 minuten lezen kom ik er gelukkig achter dat dit geen ‘vrouwen moeten we tevreden houden, dus laten we ze maar gelijk geven boek’ is, maar zeker een genuanceerde variant daarop. In het boekje worden vele bizar herkenbare situaties op grappige wijze aangehaald. Mannen die niet naar het 10-minuten gesprekje van de kinderen willen, mannen die de Aldi vermijden (zo een heb ik er thuis op de bank zitten) en mannen die nooit zin in feestjes hebben (gelukkig is die van mij wel gezellig). Jan legt ons haarfijn en op hilarische wijze uit hoe we met deze situaties omgaan. Of juist niet.

Bottom line: Jan wil ons, het vrouwras, graag helpen, maar houdt daarbij het mannelijk belang luid en duidelijk in het achterhoofd. Niks mis mee natuurlijk, maar een ‘opvoedboekje’ zou ik het niet willen noemen. Eerder een begrijpelijk makende gebruiksaanwijzing voor die marsmannetjes. Toch denk ik dat het voor elke vrouw goed is om dit boekje eens te lezen, gewoon voor je bewustwording.

En als die bewustwording je een worst zal wezen, lees het dan lekker voor je plezier. Ik, als kind van de televisiegeneratie en ambassadeur van de ontlezing, had het in een ochtendje uit.

Eén tip: verstop dat boekje voor die vent van je. Mannen hebben ook gevoel.

BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

Mara Blikslager (21 jaar) werkt voor online vrouwenmagazine damespraatjes.nl en studeert Reclame, Marketing en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is gek op schrijven, de wereld ontdekken, socializen en sporten. Als Mara niet aan het werk is of in de schoolbanken zit is ze te vinden in het zwembad, op de spinning-fiets, in een hippe club of lekker op de bank. Ze woont in Amsterdam maar bezoekt regelmatig haar familie in het rustige Hilversum. 

Lees ook de andere artikelen van Mara Blikslager 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Henriette -

Goed geschreven, Mara!

jacqueline -

Het is een hopelose zaak ze moeten zich zelf veranderen maar als ze dit niet doen dan wordt het een strijd die je aan gaat en waar je je alleen maar boos overmaakt.
Nou ben benieuwd naar de tips!

Reageer ook