fb
Damespraatjes Damespraatjes

Financiële onafhankelijkheid; zo bereik je het!

Geldzaken goed op orde hebben. Voor de een is dit een flinke uitdaging, voor de ander bijna topsport. Bij de een is het salaris al bijna direct op nadat het op de rekening staat. Bij de ander wordt het salaris eerst verdeeld over verschillende spaarpotjes voordat er überhaupt wordt gekeken hoeveel er die maand aan leuke dingen uitgegeven kan worden. Kortom, iedereen gaat er compleet anders mee om. 

Tot welke groep je ook behoort en hoe je ook met je geld omgaat; waarschijnlijk spreekt iedereen de gedachte om vervroegd met pensioen te gaan wel aan. De vraag is alleen, hoe kan je dit bereiken zonder later met financiële kopzorgen te zitten? En nog belangrijker – lukt dit je, ongeacht of je tot de groep behoort die graag geld uitgeeft of liever alles op pot én zonder hier extra moeite voor te doen? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: nee. Vervroegd met pensioen gaan lukt zeker niet wanneer jouw salaris er elke maand sneller uitvliegt dan dat het binnenkomt, maar hoogstwaarschijnlijk ook niet alleen wanneer je gefocust bent op low-key sparen. Er is veel meer voor nodig, voornamelijk heel veel toewijding en doorzettingsvermogen. Dit heeft er dan ook voor gezorgd dat er een speciale beweging voor in het leven is geroepen, FIRE. FIRE staat voor Financial Independence, Retire Early. Het omschrijft perfect waar de beweging voor staat: financiële onafhankelijkheid en vervroegd met pensioen gaan. Hoe werkt het precies?

geldzaken

FIRE

Allereerst, het begrip financiële onafhankelijkheid. Financiële onafhankelijkheid heb je bereikt op het moment dat jouw passieve inkomen groter is dan de maandelijkse vaste lasten die je hebt. Hier is passief inkomen het inkomen dat je elke maand binnenkrijgt zonder dat je hier actief voor hoeft te werken. Dit kan je verkrijgen door bijvoorbeeld te investeren in vastgoed, aandelen of crypto zoals Bitcoin en Shiba Inu. Financiële onafhankelijkheid betekent niet persé dat je op dat moment niet meer mag of hoeft te werken. Je kunt op het moment dat je dit punt hebt bereikt nog prima werken, zolang je hier jouw geluk uit haalt. Financiële onafhankelijkheid hangt namelijk ook samen met het indelen van jouw leven zoals jij dat graag wilt. 

Het bereiken van financiële onafhankelijkheid

Hoe interessant al het voorgaande ook klinkt, het gaat niet over één nacht ijs. Wil je namelijk leven volgens de FIRE principes en zo streven naar een vervroegd pensioen dan moet je hier veel voor doen en laten. Zo is het van belang om jouw hele leven in het teken te zetten van deze leefstijl en zo zuinig en minimalistisch mogelijk te leven. Dit betekent geen vakanties meer, geen etentjes en geen spontane cadeaus voor vrienden of familie. Alles staat in het teken van sparen, sparen, sparen om op deze manier meer geld over te houden om te beleggen. Door te beleggen genereer je namelijk – zoals eerder vermeld – passief inkomen. Kortom: hoe meer je spaart, hoe meer je kan beleggen en hoe eerder je met vervroegd pensioen kunt. Let wel, vervroegd met pensioen is voor sommigen op hun 35ste maar voor anderen op hun 58ste. Tot die tijd moet je dus ook leven volgens de FIRE principes.

Anders met geldzaken omgaan

Ben jij na het lezen van dit artikel overtuigd om alles opzij te zetten om zo met vervroegd pensioen te kunnen, of blijf je lekker leven zoals je nu leeft? Wellicht dat we je wel wat bewuster hebben gemaakt van hoe je met geldzaken om kunt gaan en wat er nog meer mogelijk is. Ben jij kamp sparen of kamp uitgeven?

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook