fb
Damespraatjes Damespraatjes

Josje is een ‘curling ouder’: “Als ze later volwassen en weerbaar is, mag ze dingen zelf oplossen”

Zondag werd de eerste aflevering van het tweede seizoen van de Luizenmoeder uitgezonden. Met vier miljoen kijkers lijkt ook dit weer de start van een succesvol seizoen! Niet alleen werd er massaal naar gekeken, we vonden het ook weer massaal een succes. Opvallend in de eerste aflevering: de term ‘curling ouders’, ouders die hun kind elke tegenslag ontnemen. Wij spraken moeder Josje, die zichzelf (als een van de weinigen) herkent in dit beeld. 

“Ik ben heus niet de enige curling ouder bij ons op school. De meeste ouders zijn dat naar mijn idee. Het is tegenwoordig zo normaal om je kind alle vormen van tegenslag weg te nemen. Ik begrijp het helemaal, ik doe het zelf ook. Wel vind ik het irritant dat de meeste ouders doen alsof zij geen curling ouder zijn en alles perfect doen.”

Ouders van klasgenoten helpen ook

Josje schetst een aantal situaties waarin zij haar dochter Vlinder (13 jaar), tegenslagen heeft ontnomen. “Als Vlinder haar huiswerkopdracht niet op tijd afheeft en hierdoor een onvoldoende dreigt te krijgen, help ik haar altijd bij het afmaken van de opdracht. Aan de ene kant weet ik dat ze het zelf moet doen, maar aan de andere kant vind ik het ook vervelend als ze een onvoldoende zou krijgen. Ik ben overigens niet de enige moeder die dit doet, ook ouders van klasgenootjes van Vlinder helpen hun kinderen opdrachten op tijd af te krijgen.”

Vlinder laten spelen

Ook op de sportclub maakt Josje zich hard voor haar dochter. “Vlinder zit op hockey en is een aanstormend talent. Ze wordt daarom soms door hogere teams gevraagd om met hun wedstrijden mee te spelen. Het gebeurde in het begin vaak dat ze dan wel mee mocht naar de wedstrijd, maar vervolgens nauwelijks mocht spelen. Ik heb toen tegen de coach gezegd dat als ze Vlinder meenemen, ze haar wel moeten laten spelen. Je moet dat koppie zien als ze na een verre uitwedstrijd nauwelijks heeft gespeeld. Als moeder vind ik dat je dan best voor je kind mag opkomen. En ook hier geldt: andere ouders doen dat ook.”

Volwassen en weerbaar

Josje vindt het dan ook bijzonder dat ouders vooral over andere ouders zeggen dat het curling ouders zijn. “Ze zien niet dat zij het zelf net zo hard doen. Ik begrijp het helemaal, je wil het beste voor je kind. Naar mijn idee is het dan ook helemaal niet erg om je kinderen tegen tegenslagen te beschermen. Als ze later volwassen en weerbaar is, mag ze dingen zelf oplossen. Maar een meisje van 13 aan haar lot overlaten? Dat doe ik gewoon niet. Helpen met huiswerk, het verkrijgen van speeltijd of haar ophalen als ze met een lekke band langs de kant van de weg staat: ik doe het graag. Dan ben ik maar een curling ouder.”

Meepraten over het verhaal van Jose? Dat kan in de comments onder dit artikel!

Reageer ook