fb
Damespraatjes Damespraatjes

Jezelf verder ontwikkelen in 2024: 5 manieren om verder te komen!

2023 ligt voorgoed achter ons en 2024 biedt ons weer vele mooie en nieuwe kansen! Wil jij jezelf ook verder ontwikkelen in 2024? Wij geven 5 manieren waarop jij verder komt in je persoonlijke ontwikkeling. Benieuwd hoe? Lees mee!

Iets nieuws leren

Stel jezelf in 2024 als doel om een nieuwe vaardigheid of taal aan te leren. Denk hierbij aan het behalen van je golfvaardigheidsbewijs (GVB), leren zweefvliegen, het nemen van wekelijkse Spaanse lessen, een cursus pottenbakken of het volgen van een NLP-opleiding. Met dat laatste is een kennis van mij momenteel bezig. NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en je hoort deze term steeds vaker. Met NLP probeer je op een krachtige manier snel inzicht te krijgen in onze drijfveren en motivatie in het handelen. Het werd in de jaren ’70 bedacht en is sindsdien in korte tijd erg populair geworden. Tijdens de NLP practitioner opleiding leer je onder andere effectiever communiceren en op een dieper niveau in contact te komen met anderen. Je gaat op een ontdekkingsreis in jezelf en biedt concrete gereedschappen om je leven op een nieuwe manier vorm te geven. Veel mensen zien het echt als een verdieping en verrijking van hun leven! Leuk om je dit jaar in vast te bijten.

Muziek maken

Heb jij vroeger een instrument gespeeld en dit al lang niet gedaan of dit vroeger altijd gewild maar nooit in de gelegenheid geweest? Pak het in 2024 (weer) op! Het bespelen van een instrument helpt je ontspannen en activeert je brein op hele andere manieren dan tijdens je dagelijkse bezigheden. Daarnaast is het maken van muziek ook gewoon heel erg leuk.

Dagelijks bewegen

Voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid is het heel goed om dagelijks te bewegen. Bij voorkeur buiten, maar als dat niet lukt is binnen ook helemaal goed. Door in 2024 dagelijks te bewegen help je jouw hart- en bloedvaten gezond te houden, werk je aan je spiermassa, verklein je de kans op overgewicht, houd je je brein gezond, help je ziektes als kanker en diabetes voorkomen, ben je goed bezig voor je longen en kan je angst, depressie en stress helpen verminderen. Kortom: alle reden om minuten 30 minuten per dag in beweging te komen. Kies vooral voor vormen van beweging die jij leuk vindt. Ga wandelen met een vriendin, stap op de fiets naar het theater, ga een middag schaatsen, leer skiën, neem surflessen of ga wadlopen. Je hoeft écht niet voor een marathon te trainen.

Neem afscheid van één slechte eigenschap

“Het roer moet om”, is een zin die ik aan het begin van het jaar vaak hoor. Verandering is lastig en maak het jezelf dus niet te moeilijk. Wil jij in één keer stoppen met roken, stoppen met drinken en niet meer snoepen? De kans is groot dat dit je niet gaat lukken. Kies één slechte eigenschap waar jij dit jaar afscheid van gaat nemen. In 2025 kies je de volgende. Volhouden wordt zo een stuk makkelijker!

Elke dag lezen

Hoeveel uur per dag zit jij op je telefoon? Even je e-mail verversen, snel je socials checken en regelmatig je nieuws-app openen. De kans is groot dat je dit meerdere keren per dag doet. Enne, wees eens eerlijk: hoe vaak scroll je langer door Instagram dan je eigenlijk van plan was? Zonde. Gebruik deze tijd eens om een boek te lezen. Stop hem in je tas en neem hem overal mee naartoe. Ik lees bijvoorbeeld graag als ik ergens in een wachtkamer zit, op mijn dochters wacht tijdens hun sportclubjes/zwemlessen of wanneer ik ’s avonds in bed lig en niet kan slapen. Op deze manier lees ik elke maand minimaal één boek uit. Niet super veel, maar al met al zijn dat wél 12 boeken per jaar.

NLP leren tot muziek maken: wat ga jij doen?

Door iets nieuws aan te leren (zoals NLP), muziek te gaan maken, dagelijks te bewegen, afscheid te nemen van één slechte eigenschap en elke dag even te lezen, ga je op een positieve manier het nieuwe jaar in. Ik ben heel benieuwd welke van deze tips jou gaan helpen!

Afbeelding: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook