fb
Damespraatjes Damespraatjes

Jezelf gitaar leren spelen, het kan met deze tips!

Jezelf gitaar leren spelen, het kan met deze tips!

Gitaar leren spelen is iets dat heel veel mensen wel zouden willen. Het romantische idee van een serenade houden onder het raam van een geliefde, of bij het haardvuur een zelfgeschreven nummer ten gehore brengen is natuurlijk ook wel erg leuk. Maar hoe begin je hier nou mee? De meeste mensen met een fulltime baan hebben wellicht weinig tijd om lessen te volgen op vaste tijden. Gelukkig kun je ook zelf aan de slag, gewoon wanneer jij wilt, of waar je wilt (neem je gitaar in je gitaartas mee en ga eens buiten spelen bijvoorbeeld). Ik geef je graag een aantal tips over hoe je jezelf gitaar kunt leren spelen.

Tip 1: schaf de juiste gitaar aan

Gitaren zijn er in allerlei soorten en maten en het is van belang dat je de (voor jou) juiste gitaar aanschaft. Allereerst is het belangrijk om te kiezen tussen een akoestische gitaar en een elektrische gitaar (er is zelfs een elektroakoestische gitaar, een combinatie van beiden dus). De meest gangbare voor mensen die net gaan leren spelen is de akoestische gitaar en deze geeft ook het meest klassieke gitaargeluid. Daarnaast heb je de keuze om te gaan voor stalen of nylon snaren. Deze laatste zijn een stuk vriendelijker voor je vingers. Je kunt natuurlijk ook leren spelen met een plectrum. Dit is een klein en driehoekig stukje plastic waarmee je de snaren kunt aanslaan.

Een elektrische variant geeft natuurlijk het stoere hardrock geluid, maar dat krijg je alleen als je er een versterker aan hangt. Natuurlijk kun je ook oefenen met een koptelefoon op (dit vinden de mensen in jouw omgeving vast wel fijn, zeker als je net begint), of zonder versterker (maar dit geeft een wat minder mooi geluid.

Goedkoop is vaak duurkoop en daarom is het niet aan te raden om een hele goedkope gitaar te kopen. Naast dat deze waarschijnlijk niet al te lang mee gaat en het geluid ook niet heel goed is, is de kans groot dat het stemmen van de gitaar ook moeizaam zal gaan.  Je kunt wel voor een tweedehands exemplaar gaan, mits je weet dat de vorige eigenaar verstand van zaken heeft en zuinig is geweest op het instrument. De bekendere gitaarmerken bieden ook vaak een goedkopere lijn voor beginners. Laat je dus zeker hierover informeren in de dichtstbijzijnde muziekwinkel.  

Tip 2: zoek je lessen op internet

Internet biedt natuurlijk een bron van informatie over, nou ja, zo’n beetje alles. Ook gitaarlessen kun je volgen via internet (ook met docent als je dit toch graag wilt). Een cursus via het internet is ideaal omdat je dit op je eigen tijd kunt doen en kunt blijven herhalen (of vertragen) als dit nodig is. Het is aan te raden om te gaan voor een betaalde cursus in plaats van de gratis filmpjes die je op YouTube tegenkomt. Je weet dat degene die de cursus aanbiedt moeite heeft gedaan om deze in elkaar te draaien, dus daar mag best iets tegenover staan. Daarnaast zijn de kosten vaak niet zo hoog, wat natuurlijk erg fijn is.

Tip 3: speel in een fijne omgeving

Speel in een fijne en voor jou comfortabele omgeving om zo de beste resultaten te kunnen behalen. Het is ook belangrijk dat je op een goede stoel of bank zit, zodat je geen klachten krijgt in je nek en rug. Neem je je gitaar mee dan is een gitaartas kopen geen overbodige luxe. Je wilt tenslotte niet dat deze beschadigd raakt. Daarnaast kun je ook nieuwe snaren en extra plectrums op deze manier gemakkelijker meenemen. Wij zijn zelf erg gecharmeerd van de tassen die GigPack op de markt heeft gebracht. Deze gitaartassen zijn namelijk niet alleen heel mooi om te zien, ze zijn ook nog eens duurzaam. Voor iedere verkochte tas worden 2 bomen geplant en de oceaan wordt gereinigd van oceaanplastic. Protects your Gig, protects the globe…I love it!  

Tip 4: leer je favorieten

Om echt plezier te krijgen in het spelen, is het leuk om jouw favoriete nummers te kunnen pingelen. Natuurlijk is één van de snelle Rammstein of Metallica songs in het begin wat hoog gegrepen, maar Stairway to Heaven is wellicht een leuke om mee te beginnen. En als het niet lukt, raak dan niet meteen gefrustreerd. Alle begin is moeilijk, zo ook het leren spelen op een gitaar. Als je er genoeg tijd in investeert komt het vanzelf. Begin met het leren van de verschillende akkoorden en maak er uiteindelijk een geheel van. Oefening baart kunst!

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Beeld: Kinga Cichewicz on Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook