fb
Damespraatjes Damespraatjes

Je tuin restylen doe je zo!

Ons stenen dakterras, ligt er in de winter altijd een beetje mistroostig bij. Omdat we in een huurhuis wonen en geen afscheiding mogen maken (wij kunnen als buren op elkaars bord kijken), is er ook eigenlijk geen mogelijkheid om er een echt persoonlijke touch aan te geven. Natuurlijk dromen wij wel van een eigen huis met tuin. Ik heb zelf niet echt groene vingers, maar vanaf scratch de tuin inrichten, dat lijkt me echt wel leuk. Misschien heb ik hier en daar wel wat hulp nodig van een professional hoor, want ik weet er natuurlijk precies niets van. Ik ben zo nu en dan wel alvast aan het kijken hoe andermans tuin eruit ziet en aan de hand daarvan, heb ik een aantal tips verzameld voor als je je tuin op de schop wilt nemen. Ik deel ze graag met jullie in dit artikel: je tuin restylen doe je zo!

Maak een plan

Voordat je begint met het veranderen van je tuin, is het belangrijk om hiervoor een duidelijk plan te maken. Maak een schets van de tuin (het liefst op schaal, zodat je de precieze maten weet) en bedenk wat je graag zou willen veranderen. Misschien wil je wel een gazon aanleggen waar de mooiste bloemen kunnen groeien, een terras of tuinhuisje bouwen, een trampoline plaatsen, of een vijver aanleggen. Zet het allemaal op papier, inclusief de geschatte kosten. Als je echt mooie plantenbakken wilt neerzetten dan zijn deze natuurlijk een stukje prijziger, dan de exemplaren de je kunt vinden in het plaatselijke woonwinkeltje. Ook bloembollen, het materiaal voor jouw terras of tuinhuis, de trampoline en de waterpartij kosten natuurlijk geld.

Bepaal je budget

Zoals ik al aangaf, probeer tijdens het bedenken van jouw restyle-plan ook alvast een begroting te maken. Het restylen van een tuin kan duur zijn, maar dit is altijd afhankelijk van wat je wilt veranderen (en waar je je materialen vandaan haalt). Zorg altijd dat je een klein beetje speling hebt, voor als iets toch duurder uitvalt dan dat je van te voren had voorzien. Indien je een beperkt budget hebt, kun je ervoor kiezen om kleinere veranderingen aan te brengen of het werk in fases uit te voeren.

Ruim de boel op voordat je begint

Voordat je echt aan de slag kunt, is het van belang dat de tuin wordt opgeruimd. Alle oude planten, takken en bladeren in de groenbak, fietsen in de schuur en niet in de tuin geparkeerd (of je moet hiervoor een speciaal fietsenrek hebben natuurlijk) en alle andere rommel ook in de kliko (of naar de stort). Als alles aan kant is kun je beginnen!

Planten op de juiste plek plaatsen

Kies planten die passen bij de grootte van je tuin en de hoeveelheid zonlicht die ze daar krijgen. Overweeg ook om verschillende soorten planten te combineren om een gevarieerde tuin te creëren. Kies planten die bloeien in verschillende seizoenen, zodat je het hele jaar door kunt genieten van een kleurrijke tuin. Je kunt ze in de grond zetten, maar er ook voor kiezen om verschillende bloempotten neer te zetten, om een gezellige sfeer te creëren. Mocht je nog wat meer groen in de tuin willen, dan kan een grasmat ook een goede optie voor je zijn. Je kunt kiezen voor kunstgras, of ervoor kiezen om gras te zaaien.

Een gezellige zithoek is onmisbaar

Natuurlijk wil je, na het restylen van je tuin, hiervan kunnen genieten. Een gezellige zithoek is dan natuurlijk onmisbaar. Kies voor een mooie loungeset, picknicktafel of een bistrosetje, waar je samen kunt eten, of een drankje kunt doen. Kleed de boel aan met fijne kussens en dekens voor als het iets koeler is. Daarnaast kan verlichting er omheen natuurlijk niet ontbreken. Kaarsen doen het altijd goed (zeker met citronella tegen de muggen), maar ook een lichtslinger, fakkels of solarlampjes zijn natuurlijk erg leuk.

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Reageer ook