fb
Damespraatjes Damespraatjes

Je gebit een frissere uitstraling geven, zonder naar de tandarts te gaan!

gebit

Een fris gebit is altijd in de mode! En hoewel niet iedereen van nature gezegend is met een even goed gebit, kan je zelf wel invloed uitoefenen op de gezondheid van je mond. Voor onderhouden van het gebit is het essentieel om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan voor een controle. Zo kunnen problemen snel gevonden worden en kan er (indien nodig) worden ingegrepen. Maar ook tússen de tandartsbezoeken is het belangrijk om goed voor je gebit te zorgen. Wist je zelfs dat je gebit een aanzienlijk frissere uitstraling kan krijgen tussen twee tandartsbezoeken door? Lees hier hoe je dat doet!

Let op wat je eet en drinkt

Je weet waarschijnlijk wel dat koffie en rode wijn ervoor kunnen zorgen dat je tanden verkleuren. Maar wist je bijvoorbeeld dat ook thee en witte wijn invloed op de kleur van de tanden kunnen hebben? Wees dus ook met deze producten een beetje terughoudend als je jouw tanden zelf frisser probeert te krijgen. Met water zit je altijd goed! Qua voedingsmiddelen is het goed om zo min mogelijk voor suiker- en zuurhoudende producten te kiezen. Suiker is slecht en zuur voor het gebit!

Niet te veel eet- en drinkmomenten

Niet alleen wat je eet en drinkt heeft invloed op het gebit, ook de frequentie van eten en drinken doet iets. Probeer per dag niet meer dan zes a zeven eet- en drinkmomenten in te bouwen. Elke keer wanneer jij iets in je mond stopt, krijgen je tanden het weer flink te verduren. Helaas zijn ook fruit en fruitsappen hier geen uitzondering op. Door alleen te eten en te drinken tijdens de hoofdmaaltijden (en één a twee keer een tussendoortje te nemen), ben je goed bezig voor je tanden en kiezen.

Poetsen en stokeren

Poetsen met een elektrische tandenborstel is beter dan poetsen met een handtandenborstel. En wist je dat er tegenwoordig ook zoiets als een sonische tandenborstel bestaat? Deze claimen nog meer plak te kunnen verwijderen dan een reguliere tandenborstel. Ook zou het goed zijn voor het tandvlees en de kleur van je tanden! Vergeet naast het poetsen ook niet om dagelijks zorgvuldig te stokeren. Tandenborstels en mondwater reinigen niet goed genoeg tussen de tanden en kiezen in. Alleen stokeren of flossen kunnen effectief plak tussen de tanden en kiezen verwijderen.

gebit

Preventie assistent of mondhygiënist

Misschien heeft jouw tandarts het weleens met je gehad over een bezoekje aan de preventie assistent of mondhygiënist. Dit is niet zomaar een verkooppraatje, maar het is een zéér effectieve methode in het bestrijden van gaatjes en het gezond houden van het gebit. Uit onderzoek na onderzoek blijkt dat het twee keer per jaar bezoeken van de preventie assistent of de mondhygiënist bijdraagt aan een gezond gebit. Voor jouw als patiënt dubbel fijn: je hebt een fris gebit én het helpt je dure tandartsbehandelingen te voorkomen.

Thuis je tanden bleken

Als je je tanden wilt bleken kan je dit op diverse manieren doen: je kunt naar de tandarts of een centrum voor tanden bleken. Maar wist je dat er ook setjes voor thuis verkrijgbaar zijn? Check voor aanschaf van zo’n tanden bleken thuis set dat hij aan de Europese wet- en regelgeving voldoet. Houd je zorgvuldig aan de aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing en bleek de tanden niet langer of vaker dan daar aangegeven. Veel setjes voor thuis tanden bleken bevatten een kleurkaart waarmee je goed kunt zien hoeveel tinten de tanden al lichter zijn geworden. Leuk om te zien dat iets werkt!

Roken 

Rook jij nog? Dan weet je natuurlijk zelf ook wel dat je daar het beste helemaal mee kunt stoppen! Dit voor de gezondheid van je lichaam, maar ook zeker de gezondheid en uitstraling van het gebit. Nog een goede reden om je sigaretten definitief de deur uit te doen!

Lippenstift en gezond kleurtje

Twee andere trucjes die ervoor zorgen dat je tanden witter lijken, zijn het dragen van een felgekleurde lippenstift en het hebben van een gezond kleurtje. Wij zijn geen voorstanders van de zonnebank of urenlang in de zon liggen bakken, maar des te meer van zelfbruiners. Zo zien je tanden er stralend uit, zonder dat het slecht is voor de rest van je lichaam.

Meer vragen

Merk je dat de bovenstaande tips onvoldoende werken? Of twijfel je aan de informatie in dit artikel? Neem dan contact op met je tandarts. Alleen hij of zij kan jouw van persoonlijk advies op het gebit van jouw mondgezondheid voorzien.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook