fb
Damespraatjes Damespraatjes

Jasmijn: “Ik wil mijn vriendin niet kwetsen, maar ik móét eerlijk zijn”

Ik wil mijn vriendin niet kwetsen, maar ik móét eerlijk zijn

Toen Ilse de opleiding tot schoonheidsspecialiste deed, lag Jasmijn regelmatig in de stoel als proefkonijn. “Wie heeft dat nou! Heerlijk toch?” Nog steeds laat Jasmijn zich een keer in de maand vertroetelen. Hoewel het de laatste tijd niet zo leuk meer is. “Ik wil Ilse niet kwetsen, maar ik móét eerlijk zijn.”

Dromennajager

Jasmijn heeft grote bewondering voor Ilse. “Ik ken haar al sinds mijn jeugd en ik ken mijn vriendin niet anders dan een dromennajager. Ze wilde vroeger al schoonheidsspecialiste worden en ze is het geworden. Ze werkte in een beautysalon en na een paar jaar wilde ze er zelf één hebben. En dat lukte ook. Ilse is goed en heeft oog voor haar medewens. Ze neemt voor elke klant de tijd en is soms een halve therapeut. Haar klanten luchten continu hun hart en Ilse luistert geduldig en is altijd geïnteresseerd.”

Ik was haar eerste klant

Omdat Jasmijn vroeger nogal kampte met een probleemhuid, gaat ze al heel lang naar een schoonheidsspecialiste om haar huid gezond en stralend te houden. “Ik vind het belangrijk om er goed uit te zien en heb me altijd geschaamd voor mijn huid. Toen Jasmijn haar diploma voor schoonheidsspecialiste haalde, was ik de eerste klant die in haar stoel plaatsnam. Jas kent me goed en onder haar handen knapte mijn huid zienderogen op. Natuurlijk betaal ik haar gewoon voor de behandeling die ik krijg, maar ze zorgt altijd voor extraatjes. Een lekker crèmepje, een hoofdmassage of iets anders fijns.”

Heerlijk verwenmomentje

Jasmijn kijkt uit naar elke derde woensdag van de maand als ze zich lekker laat vertroetelen door Ilse. “Dat is echt mijn verwenmomentje. Even tijd voor mezelf, ik ben zo druk met werk en gezin dat ik echt aan mezelf moet denken. Als ik niet voor mezelf zorg kan ik ook niet voor andere zorgen zeg ik altijd tegen mijn man als hij weer eens zegt dat hij het onzin vindt dat ik naar Ilse ga. Echt niet, dat is geen onzin. Pure noodzaak.”

Ilse’s dochter is niet zo’n licht

Maar de verwenmomentjes van Jasmijn zijn anders geworden nu Maike, de dochter van Ilse, bij haar moeder in de salon is gaan werken. “Maike is niet echt een helder licht en leren ging niet zo goed. Ze besloot net als haar moeder de opleiding voor schoonheidsspecialiste te volgen. Inmiddels heeft ze haar papieren en werkt ze twintig uur bij haar moeder. Dat geeft Ilse ruimte voor andere dingen die ze ook graag doet. De salon loopt goed en ze heeft een grote vaste klantenkring en nu Maike bij haar in de zaak is gekomen, kan Jasmijn wat minder werken.”

Gebruik je een schuursponsje soms?

Nou, hartstikke prima toch? “Ja zeker, het enige probleem is wel dat ik de laatste tijd steeds in de stoel van Maike beland, in plaats van de stoel van Jasmijn. En dat zonder overleg. Het is nu al de vierde keer op rij dat Maike de behandeling doet en ik snap dat het meisje het vak moet leren en ervaring moet opdoen, maar ik vind het helemaal niet fijn bij haar. Ze gaat tamelijk hardhandig te werk en elke keer als ik thuis kom, heb ik een kop als een biet. Het lijkt wel of ze met een schuursponsje over mijn gezicht is gegaan.” Toen Jasmijn laatst met Ilse ging lunchen, sneed ze haar probleem voorzichtig aan.

Zij moet het toch ook leren?

“Het probleem is dat Jasmijn geen kwaad woord over Maike wil horen. Toen ik zei dat ik de behandeling bij Maike minder fijn vind, werd ze bijna boos. Wat was ik nou voor een waardeloze vriendin, haar dochter moest het toch ook leren? Ja, natuurlijk, maar niet op mij toch? Ja juist, vond Ilse, omdat ik een probleemhuid heb, is het voor Maike goed om daar ook mee om te leren gaan. Het gesprek ging de verkeerde kant op en ik heb het maar laten rusten, maar het zit me zo niet lekker. De ontspanning die ik altijd voelde, heb ik helemaal niet meer en ik kan ook niet zo lekker kletsen met Maike. Bovendien moet ik wel gewoon de volle mep betalen en daar baal ik van.”

Smoesjes om niet meer te gaan

Het zit Jasmijn hoog en ze weet niet goed hoe ze Ilse moet zeggen dat ze niet meer door haar dochter geholpen wil worden. “Ik merk dat smoesjes begin te verzinnen om maar niet meer naar de salon te gaan. Maar ja, de behandeling heb ik wel nodig. Hoe zeg ik nou op een nette manier, zonder dat we ruzie krijgen, dat ik niet meer door Maike geholpen wil worden?”

Wat raad jij Jasmijn aan? Er op staan dat Ilse haar gewoon zoals altijd behandeld, of als dat niet gebeurt, naar een andere salon gaan? Wat zou jij doen met deze lastige situatie? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Afbeelding: Jonas Svidras via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Joris -

Zijn jullie eruit gekomen?

Petra van Dorp -

Dat mens noemt jou een waardeloze vriendin omdat je (voorzichtig) kritiek op haar dochter hebt geuit. Ik stel voor om een waardeloze vriendin te zijn en onmiddellijk eenzelfde behandeling bij een andere schoonheidssalon te zoeken en te boeken. Kom op zeg, je ligt daar voor je verwenmoment en niet om als een pan opgeschuurd te worden. Als zij geen kritiek kan hebben, wat voor vriendinnen zijn jullie dan? Blijkbaar niet zulke diepgaande. Hup hup, je vindt er al geen bal meer aan en verzint zelfs smoezen, dus wat doe je daar dan nog? Er zijn vast andere schoonheidssalons die eenzelfde behandeling bieden. En oh, zeg tegen die fijne meelevende man van je dat je recht hebt op je verwenmomentje en dat hij niet moet zeiken dat hij het onzin vindt. Tenzij jij zit te zeiken over zijn hobbies of andere liefhebberijen, moet hij gewoon z’n waffel houden en zijn vrouw haar ontspanning gunnen.

Joris -

Een “joh, ik kom hier graag en ook voor de gezelligheid, maar ik wil graag door jou geholpen worden” is te simpel, zeker? Als de dochter bevoegd maar onbekwaam is, zal ze toch wel meer klachten krijgen of weglopers ervaren?

Reageer ook