fb
Damespraatjes Damespraatjes

Jasmijn (33): ‘Mijn zusje maakt mij in gezelschap altijd belachelijk’

Jasmijn (33) droomde vroeger van een broertje. “Het leek me leuk een broertje te hebben waarmee ik kon rouwdouwen. Maar mijn moeder vond het mooi geweest, ik deed het maar met mijn twee jaar jongere zus Dunja.” Hun band is best oke, maar als ze op feestjes zijn, is Jasmijn de pispaal. “Zeikt ze me in het bijzijn van anderen af. Ik heb werkelijk geen idee waarom ze dat doet.”

Jasmijn is echt een oudste kind. Voelt zich verantwoordelijk ook voor haar zusje. “Mijn ouders werkten vroeger veel en ik was al snel een sleutelkind. Aan een ketting om mijn nek droeg ik de huissleutel zodat ik samen met Dunja naar binnen kon als we uit school kwamen. Ik pakte wat te drinken en mijn moeder legde op het aanrecht wat lekkers klaar.” Dunja probeerde zich regelmatig onder het gezag van haar oudere zus te wurmen. “Zei ze doodleuk na schooltijd dat ze bij een vriendinnetje ging spelen. De afspraak met mijn ouders was dat we met z’n tweeën naar huis zouden gaan uit school. Daar had Dunja maling aan.”

Laveloos zoenend in steeg

Toen ze in de puberteit kwamen zaten ze elkaar regelmatig in de haren. “Dunja zette zich af tegen school en mijn ouders. Ik had daarvan minder last, was als puber niet zo heftig. Duidelijk de verstandigste van de twee. Ik hield haar in de gaten omdat mijn moeder zich zorgen maakte. Terecht. Niet zelden zag ik mijn zus laveloos in een steegje met een vreemde gozer zoenen als we uitgingen en ik haar weer eens kwijt was. Maar ja, daar konden we samen de volgende dag ook uren om lachen en kletsen. Ik zweeg dan tegen mijn ouders over het voorval, hield altijd mijn hand boven haar hoofd.”

Mikpunt van grappen

Inmiddels zijn de zussen volwassen en zien ze elkaar regelmatig. Vaak op feestjes van familie of gemeenschappelijke vrienden. “Ik heb steeds minder zin om naar die feestjes te gaan als mijn zus er ook is. Ze heeft de onhebbelijkheid om mij altijd voor paal te zetten. Over mijn rug maakt ze heel flauwe grappen waar iedereen wel om moet lachen. Ik voel me dan zo ongemakkelijk.” Jasmijn heeft wel een idee waarom ze dat doet: Dunja heeft weinig zelfvertrouwen. “Door de aandacht van zichzelf af te leiden maar op mij te richten, blijft ze zelf buiten schot. Ik verlaag me niet om haar voor gek te zetten.”

Jasmijn heeft al een paar geprobeerd erover te praten met Dunja. “Maar dan zegt ze dat ik me niet zo moet aanstellen en dat het maar een geintje is.” Vaak maakt ze flauwe opmerkingen over mannen; Jasmijn is single en niet echt op zoek naar een partner. “Koren op de molen van Dunja die al jaren met dezelfde vriend is. Mijn verhalen over mijn dates, die ik haar vertelde, worden nu in geuren en kleuren verteld op feestjes. Ik vertel haar dus niets meer.”

Aanstelster

Soms doet het Jasmijn niets. Denkt ze: laat maar kletsen. “Er zijn dagen, als ik minder in mijn vel zit, dat het me raakt. Ik ben er dan echt verdrietig van. En denk dan: is dat terecht, of ben ik, zoals mijn zus suggereert, een aanstelster die niet tegen een grapje kan?”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook