fb
Damespraatjes Damespraatjes

IVF-kliniek door ouders voor de rechter gesleept om verwisselen embryo’s

Toen ik mijn kindjes in mijn armen kreeg, voelde ik het meteen: dit is hét liefdesproduct van mijn man en mij. Zonder enige twijfel wist ik dat het onze kindjes waren en dat geeft een heel bijzonder gevoel. Elke ouder weet dat het krijgen van kinderen het meest zware, maar tegelijk ook meteen het meest mooie is wat ze ooit hebben gedaan. Zo ook voor twee Amerikaanse stellen, die na een intensief ivf-traject de ouders werden van hun eigen lieve kindjes. Maar hoewel de kindjes lief waren, bleek helaas dat het niet om hun ‘eigen’ ging…

Embryo’s verwisseld

Bizar maar waar: twee Amerikaanse stellen zijn bevallen van elkaars kinderen, nadat de ivf-kliniek per ongeluk hun embryo’s had verwisseld. Niet alleen waren ze zwanger van elkaars kind, ook voedden ze het drie maanden lang op, niet wetende dat ze zwanger waren geweest van het ‘verkeerde’ kind. Afgelopen maandag is de rechtszaak in Los Angeles begonnen.

DNA-test

Eén van de ouders gaf aan dat hij meteen na de bevalling doorhad dat er iets niet klopte. Het kindje had een veel donkerdere huidskleur dan zij, maar omdat ze het zo lief vonden stopten ze die gevoelens meteen weg. Als er na drie maanden tóch een DNA-test wordt uitgevoerd, ontdekken ze de verschrikkelijke waarheid: het kindje is niet van hen.

Angst, verraad en liefdesverdriet

“Ik werd overmand door gevoelens van angst, verraad, woede en liefdesverdriet. Ik ben beroofd van het vermogen om mijn eigen kind te dragen. Ik heb tijdens de zwangerschap nooit de kans gehad om een band met haar op te bouwen, haar te voelen schoppen”, zegt de moeder tijdens een persconferentie. De benadeelde ouders beschuldigen de kliniek en de eigenaar van medische wanpraktijken, contractbreuk, nalatigheid en fraude en eisen een schadevergoeding.

Groter gezin

De kindjes zijn inmiddels weer terug gewisseld en wonen bij hun biologische ouders. Alle vier de ouders doen hun best om zo veel mogelijk in elkaar leven te zijn en een ‘groter gezin te smeden’. “Zij waren net zo verliefd op onze biologische dochter als wij op die van hen”, zegt één van de vaders.

Wat zou jij doen?

Wat een verschrikkelijk verhaal… Dit soort dingen komen niet vaak voor, maar als het gebeurt gaat het ook meteen goed mis. Wij leven heel erg mee met de families en hopen dat ze ondanks alle ellende lekker van hun kindjes kunnen gaan genieten. Wat zou jij doen als je zou ontdekken dat jouw kind door de fout van een ivf-kliniek eigenlijk jouw kindje helemaal niet is? Ik ben heel benieuwd. Praat mee in de reacties onder dit artikel.

1 reactie

Joris -

Ik leef ook enorm mee. Wat boffen ze met al dat medeleven.

Reageer ook