fb
Damespraatjes Damespraatjes

Isis: ‘Ik dacht dat een samengesteld gezin leuk zou zijn, maar daar kom ik van terug’

Isis was tweeëndertig toen ze ging scheiden. Dat ze drie jaar later zou samenwonen met een nieuwe liefde en zijn twee kinderen, had ze niet zien aankomen. “Ik dacht dat een samengesteld gezin leuk zou zijn, maar daar kom ik van terug.”

Haar ex-man verliet haar tien jaar geleden. “Hij was verliefd geworden op een collega en ging met haar samenwonen. Ik bleef met mijn twee jongens van toen één en drie jaar in het huis wonen. Aan een andere lover moest ik niet denken. Was helemaal klaar met mannen.”

Opnieuw verliefd
Maar het lot laat zich niet sturen en Isis wordt verliefd op Johan, een man die ze leert kennen op via haar werk.  “Ik viel als een baksteen voor hem. We spraken regelmatig af en hadden veel plezier. Johan zijn vrouw was vier jaar geleden overleden. Hij voedde zijn zoon en dochter in zijn eentje op.” Na een jaar hebben Isis en Johan het voorzichtig over samenwonen. Ze spreken eerst af om de kinderen in hun relatie te betrekken. Met zijn zessen gaan ze dagjes uit. “Mijn jongens moesten even wennen aan Johans kinderen maar werden al snel vriendjes. Johan en ik waren daar zo blij om.”

Problemen nieuw gezin
Alles verandert als Isis gaat samenwonen. Haar droom van één happy family valt in duigen. En daar staat Isis niet alleen in. Als twee gezinnen worden samengevoegd, kan dat voor problemen of uitdagingen zorgen. Wij vroegen een coach waar ouders tegen aan lopen als ze gaan samenwonen met een nieuwe partner die ook kinderen heeft.

1. Zeg er maar wat van. Het is lastig om iets te zeggen als de kinderen van je partner iets doen wat jij niet oké vindt. Andermans kinderen corrigeren blijkt in de praktijk lastig te zijn.

2. Ik vind ze stom.  De kinderen van je partner kunnen niet met jouw kinderen overweg en hebben continu ruzie. Dat komt de sfeer in het nieuwe gezin niet ten goede.

3. Nog een baby? Je hebt bij elkaar vier kinderen in het gezin, maar wilt graag met je nieuwe partner een baby. Een kindje dat jullie liefde bezegeld. De kans dat je kinderen jaloers worden op het nieuwe mensje is aanwezig.

4. Ik accepteer het niet! Heb je kinderen die volwassen zijn? Het kan zijn dat zij jouw nieuwe liefde niet accepteren. Dat ze loyaal naar je ex blijven. Dat kan zorgen voor flink wat spanning.

5. Nee ik doe dat zo! Toen je je partner zag zonder kinderen, leek alles perfect. Dat is hij of zij nog steeds, maar met kinderen blijkt dat jullie er heel andere ideeen op na houden wat opvoeding betreft. Dat is lastig en het is belangrijk op één lijn komen.

Blijf met elkaar praten, daar komt het op neer. Zorg ervoor dat je je uitspreekt als je je ongelukkig voelt of het ergens niet mee eens bent. Zo voorkom je teleurstellingen.

Heb jij een samengesteld gezin? Herken je wat Isis zegt? Of helemaal niet? We zijn heel benieuwd naar jouw ervaring. Deel het met ons in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook