fb
Damespraatjes Damespraatjes

Is pure chocola lactosevrij?

pure chocola lactosevrij

Chocola. Je kunt me ’s nachts uit mijn slaap rukken mits je een lekker chocolaatje voor me hebt. Dat gevoel van mijn mond vol chocola en dan een slok koffie of thee…. Echt zalig. Maar hoe gaat het als je niet tegen lactose kan? Is pure chocola lactose vrij? Ik vroeg het me laatst af omdat ik een vriendin met een lactose-intolerantie heb. Kan zij dan geen chocola eten?

Een leven zonder chocolade kan ik me niet voorstellen. Ik ben zo ontzettend blij dat wij Nederlanders in staat zijn goede chocola te produceren. Wie wel eens Amerikaanse chocola heeft gegeten, weet wat ik bedoel. Die repen hebben werkelijk helemaal niets met chocolade te maken. Zelfs de Nederlandse koetjesrepen zijn zoveel beter dan de Amerikaanse Hersey repen. Naarmate ik ouder word, leer ik steeds puurdere chocolade waarderen. Nog steeds vind ik een romige melk reep heerlijk, maar een stukje bittere chocolade sla ik ook niet af. Een van mijn vriendinnen heeft lactose-intolerantie en kan dus niet tegen de suiker die in melkproducten zit. Dat lijkt me dus een enorm drama! Want: bestaat er zoiets als lactosevrije chocolade?

Pure chocola lactosevrij?

Zoals gezegd is lactose een suiker die voorkomt in melkproducten en wordt om die reden ook wel melksuiker genoemd. Dat betekent dat mensen die niet tegen lactose kunnen geen melkproducten kunnen eten. Dus geen vla, slagroom, yoghurt, kwark kaas, melk en zure room. En dus ook geen chocola? In pure chocolade zit toch geen melk? Omdat ik vooral geen last heb van lactose-intolerantie heb ik me er nooit echt in verdiept. Inmiddels weet ik dat witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, melk, suiker en smaakstoffen en dat er in melkchocolade cacaopoeder, cacaoboter, suiker, melk en smaakstoffen gaat. Maar pure chocolade, zo lees ik internet, wordt zonder melk gemaakt. Daarin gaat cacaoboter, suiker en smaakstoffen. Toch is dit niet altijd geval en gebruiken sommige chocoladeproducenten melk in de pure variant.

Puur Mieke

Ik kan me voorstellen dat als je lactose-intolerantie hebt, dat je niet het risico wilt lopen om melksuikers binnen te krijgen. Ziek worden van iets dat heerlijk is, kan niet de bedoeling zijn. Better safe than sorry, vindt ook Mieke van de webshop Puur Mieke. In deze onlineshop voor een gezonde lifestyle vind je repen die je gerust cadeau kan geven aan iemand die melksuikers niet verdraagt. Bij haar vind je overheerlijke en de puurste chocolade maar dan zonder de melksuikers. Naast repen zijn er ook bonbonnetjes met praline vulling verkrijgbaar. Maar ook de chocoladereep met 92% cacao combineert prima bij een kop thee.

Biologische chocolade

Gelukkig voor mijn vriendin met lactose-intolerantie worden er steeds meer chocolade en andere voedingsmiddelen gemaakt zonder melksuikers. Sommige chocolade is naast lactose-vrij ook glutenvrij, bevat geen geraffineerde suikers of gist. Ook biologische chocolade is steeds vaker verkrijgbaar. Goed nieuws  dus voor mijn vriendin en iedereen die kampen met lactose-intolerantie. Ook zij kunnen met een gerust hart een chocolaatje bij de thee nemen. Wel zo geruststellend vind ik.

Foto door ROMAN ODINTSOV via Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook