fb
Damespraatjes Damespraatjes

Is jouw vriendin introvert? Zo begrijp je haar beter!

Ellen en Marieke zijn beste vriendinnen. Al jaren. Terwijl Ellen elk weekend graag in de lampen hangt, wil dansen en zoveel mensen wil zien en ontmoeten, zit Marieke aan de bar een haast onverstaanbaar maar goed gesprek te voeren. Duidelijk geval van de een is extrovert, de ander introvert. Hoe kun je introverte mensen beter leren kennen? Wij zochten het uit!

1. Voer een wezenlijk gesprek

Door te praten met een introvert iemand, kom je veel te weten. Introverte mensen hebben moeite om over het weer, hun tante en de buurvrouw te praten, laat staan roddelen. Liever snijden ze onderwerpen als gevoel en beleving aan. Willen ze praten over wat ze bezig houdt, waarover ze nadenken. In groepen voelen introverten zich verloren, maar met een of twee mensen zijn ze als een vis in het water. Dan voelen ze zich veel meer op hun gemak. Vaak wordt gedacht dat introverte mensen altijd maar alleen willen zijn en feestjes zoveel mogelijk vermijden. Niets is minder waar. Ze vinden een feest zo nu en dan prima, maar ze zullen niet de gangmaker ervan zijn.

2. Geef ze ruimte

Een introvert iemand kan heel sociale dagen hebben en geniet daar dan ook oprecht van. Maar na een aantal verjaardagen, recepties en teambuildings is het mooi geweest en is herstel hard nodig. De batterij moet weer worden opgeladen. Vaak wordt gedacht dat introvert zijn overmacht is, dat diegene het liefst ook uitbundig en super sociaal zou willen zijn. Niets is minder waar. Veel introverten zijn blij met hoe ze zijn en zien niet in waarom ze dat moeten veranderen.

3. Accepteer het gewoon

Een introvert persoon heeft de tong niet op het hart, maar luistert liever. De behoefte om hun hele hebben en houden op straat te gooien, hebben ze niet. Niet-introverte mensen vinden het soms lastig als hun vriendin niet veel los laat over haar leven, maar zij voelen simpelweg die drang niet. Weet ook dat je introverte vriendin liever de bioscoopstoel aan het gangpad heeft dan dat ze midden in de zaal omringd wordt door andere mensen. En o ja, organiseer in godsnaam geen surpriseparty, daar wordt de introvert helemaal doodongelukkig van…

Als je een beetje rekening houdt met je introverte vriendin, of de moeite neemt haar te begrijpen, heb je een fantastische vriendschap. Voor het leven!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook