Jaxx, het 8 jarige zoontje van Nina, is op allerlei vlakken nogal een laatbloeier. “Hij ging pas kruipen met één jaar, lopen toen hij twee was en praten toen hij drie werd. Alles komt op zijn eigen tempo en dat is oké. Op school weten ze ook dat het vaak iets langer duurt voor Jaxx het door heeft. Maar áls hij het eenmaal snapt, gaat hij als een trein. Niks aan de hand dus, gewoon voldoende geduld hebben. Maar er is één ding waar ik me wel flink zorgen om begin te maken…”
Meer moeite dan andere kinderen
Vlak na de geboorte van Jaxx kwam Nina er alleen voor te staan. “De relatie met zijn vader liep al stroef vóór de zwangerschap. Stiekem was het een opluchting toen ik hoorde dat hij alleen verder wilde. Om de week is Jaxx een weekend bij hem. Ze doen dan veel gezellige dingen, maar wat betreft de opvoeding van Jaxx sta ik er wel echt alleen voor. Dat vind ik soms lastig. Zeker als er dingen zijn waarbij Jaxx wat meer moeite heeft dan andere kinderen.”
Zorgen om Jaxx
Op het consultatiebureau hebben ze zich lange tijd zorgen gemaakt om Jaxx. “Hij was steeds zo laat met alles. Het is niet zo gek als een kindje wat later gaat lopen of praten, maar bij Jaxx was het ook de combinatie van al deze dingen waar zorgen om waren. Uit onderzoeken bij de fysio en kinderarts kwam niets. Jaxx is een gezonde jongen die gewoon wat meer tijd nodig heeft.”
Niet zonder zijwieltjes
Als Jaxx op zijn zesde verjaardag nog niet zonder zijwielen kan fietsen, maakt Nina zich dan ook geen zorgen. “Ach, dat komt wel. Althans, dat dacht ik… Inmiddels is hij acht jaar oud en kan hij nog steeds niet zonder zijwieltjes naar school fietsen. Tot ieders frustratie, zeker die van Jaxx zelf. We oefenen ons suf, maar het lukt hem echt niet. Nog elke dag moet hij met mij in de bakfiets overal mee naartoe.”
Goede meester
Op school gaan ze goed om met Jaxx zijn leertempo. “Zijn meester is echt een held. Hij neemt elke dag extra de tijd om Jaxx te begeleiden. Het is onwijs mooi om te zien wat zijn aandacht met Jaxx doet. Lezen en rekenen doet hij op hetzelfde niveau als de rest van de klas. En ook met buitenspelen en dingen als gym en handvaardigheid komt hij prima mee.”
Zo zielig
Alleen dat fietsen blijft een ding… “Laatst kwam Jaxx huilend thuis van het weekend bij zijn vader. Hij was kwaad geworden omdat Jaxx niet op de fiets met hem naar een verjaardag kon. Jaxx vindt het zelf ook al heel erg dat hij het niet kan. Een schreeuwende vader maakt het absoluut niet beter. Zo zielig voor Jaxx, want hij wil écht graag leren fietsen. Maar zo’n reactie van zijn vader werkt niet bepaald mee.”
Niet normaal
De vader van Jaxx vindt het heel vervelend dat zijn zoon nog niet kan fietsen. “Hij schaamt zich ervoor. Maar er iets aan doen? Ho, maar! ‘Je moet met hem naar de dokter, dit is niet normaal’, zegt hij dan. Als ik voorstel dat hij een afspraak maakt en daar met hem naartoe gaat, wordt het angstvallig stil. Alles ligt bij mij… Toch denk ik dat hij gelijk heeft. Het is niet normaal en er moet iets gebeuren.”
Elke dag een uurtje
Deze zomer wil Nina hard met Jaxx gaan oefenen. “Elke ochtend een uurtje samen fietsen. Pakt hij het dan nog niet op, dan ga ik bellen met de fysio. Tot nu toe is het Jaxx elke keer gelukt om te leren lopen, lezen, praten en zwemmen. Ik weet zeker dat dit ook goed gaat komen. Hij heeft alleen wat tijd nodig. Ik ben verder ook wel benieuwd of er andere ouders zijn die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt. Hoe zijn zij hier toen mee omgegaan?”
Bovenste afbeelding: Danila Perevoshchikov via Unsplash
San -
@Peer, wat een ongelooflijk lompe reactie! Handig als je van die kinderen hebt die alles volgens jet boekje doen of als ouder voor het minste of geringste om een etiketje te zeuren bij de specialist. Ik snap de zorgen van Mara, maar vind het zo mooi dat ze haar zoon de tijd wil geven het in zijn eigen tempo en op zijn eigen moment te doen, met in jaar achterhoofd wel een soort deadline om ondersteuning te gaan zoeken. Tegenwoordig moeten kinderen al zoveel en zo snel en alles in een vast patroon, want dat is zoveel gemakkelijker. Het ene kind is het andere niet, daar zou wel eens meer oog voor mogen zijn.