fb
Damespraatjes Damespraatjes

Is emotioneel vreemdgaan erger dan fysiek vreemdgaan?

Beste Vera, ik ben twintig jaar getrouwd, heb een zoon van vijftien jaar en een dochter van dertien. Mijn man en ik hebben het goed, maar ons leven is in een sleur geraakt. Ik ben 46 en nu de kinderen groter zijn, heb ik steeds meer de behoefte om los te breken. Ik praat veel met een collega. We kennen elkaar al jaren maar sinds kort vertellen we elkaar heel intieme zaken. Ook wordt er zo nu en dan flink geflirt op de whatsapp. We hebben geen seks gehad. Laatst vertelde ik mijn beste vriendin over hem. Zij vond het beschamend. Ze vond het erger dan vreemdgaan. Is dat zo? Ik ben in de war en weet niet meer goed wat ik moet doen. Weggaan bij mijn man? Maar er is geen seksuele relatie tussen mij en mijn collega. Wat raad je aan? Groetjes, Christine.

Beste Christine,

Dank je wel voor je vraag. Ik kan me voorstellen dat je het een ingewikkelde situatie vindt. Als je een vaste relatie hebt en je hebt seks met een ander, is dat vreemdgaan. Dat is zo klaar als een klontje. Maar emotioneel vreemdgaan, wat jij nu doet, is veel schimmiger. Want wanneer ga je emotioneel vreemd? Wat houdt dat in voor je partner? Wat doet het met jezelf? Ik ga het je uitleggen.

Als het leuke contact dat je met je collega hebt omslaat in een contact waarin je elkaar alles vertelt, begint het emotionele vreemdgaan.

Deel je steeds meer persoonlijke informatie in je vriendschap dan met je man? Uit je je ongenoegens eerder tegen je vriend dan tegen je man? Vertel je je vaste partner niet over je collega? Houd je zijn mailtjes en appjes angstvallig verborgen? Is er een seksuele spanning? Dan maak je je schuldig aan emotionele ontrouw

Fysiek vreemdgaan is niet zo moeilijk te herkennen. Je zoent, kust en je hebt seks met iemand anders dan je vaste partner. Maar wanneer wordt de vriendschap meer dan zomaar een vriendschap? Is dat sinds jullie dagelijks in de lunchpauze buiten een wandeling maken en je dit verzwijgt voor je man? Of is dat wanneer je aan niemand anders meer kan denken dan je collega? Dat je vrolijker bent als hij iets van zich heeft laten horen. Als je een van deze vragen kunt beantwoorden met ‘ja’ kun je ervan uitgaan dat je emotioneel vreemdgaat, ondanks dat jullie geen seks hebben gehad.

Ik raad je aan uit te zoeken of je je relatie met je man kunt redden en of je daartoe bereid bent. Het kan zijn dat je op hem bent uitgekeken. Maar ga terug naar het moment dat je verliefd op hem werd. Geef het een kans. Als het echt niet lukt, dan heb je er in elk geval alles aan gedaan. Ook adviseer ik je afstand te nemen van je collega. Hoe moeilijk dat ook is. Emotionele ontrouw zit dieper geworteld dan een one-night stand of vaker seks hebben met iemand. Het kan een tijd duren voordat je over deze relatie heen bent.

Ga de confrontatie met jezelf aan. Zoek uit wat je wil en met wie. Ga in elk geval niet over een nacht ijs. Ik wens je veel kracht en wijsheid toe!

Wat zou jij adviseren?

Welk advies zou jij Christine geven? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel! Zo kunnen we veel van elkaar leren.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Marjolein -

Stop ermee
Uit ervaring eet ik hoeveel pijn het kan doen.
Mijn man heeft een 21jarig jonger meisje in z’n leven gelaten en eest was het een goede vriendschap.
Maar als er bezoekjes gebracht worden, en uit eten gaan samen, waar je dan zelf niks vanaf weet, dan vind ik dat behoorlijk ver gaan.
Besef wat je hebt, en verspeel dat niet door de sleur.
Je hebt niet voor niks voor je man gekozen, maak het leuk en praat met hem.Bedenk hoe jij het zou vinden als je erachter komt dat hij dit jou zou aandoen, hoe zou je dit vinden??
Je kan het allemaal.kwijtraken,is het je dat waard???

Reageer ook