fb
Damespraatjes Damespraatjes

Is EMDR een veilige behandeling?

Meer dan vier op de tien personen krijgt één of meer keer in zijn leven met psychische klachten te maken. Dit varieert van dingen als angst en trauma, tot een depressie of een laag zelfbeeld. Soms gaan deze klachten vanzelf over, maar in bepaalde gevallen is de juiste behandeling noodzakelijk. Misschien ben je zelf al weleens onder behandeling voor psychische problemen geweest en ben je bekend met diverse behandelingen of therapieën, zoals medicatie, cognitieve gedragstherapie, EMDR of een combinatie. In dit artikel vertellen we je graag meer over EMDR en beantwoorden we de vraag: is EMDR een veilige behandeling? 

Wat is EMDR therapie?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitisation and Reprocessing en is een vorm van therapie, toegepast door psychologen en therapeuten. EMDR therapie wordt bij diverse klachten ingezet, zoals bij trauma, rouw, depressie, angst, dwanggedachten en een negatief zelfbeeld, bijvoorbeeld naar aanleiding van een ongeluk, misbruik of een andere gebeurtenis die een zeer diepe indruk achterliet.

Tijdens een EMDR behandeling ga je samen met de therapeut terug naar de traumatische gebeurtenis of herinnering. In eerste instantie wil de behandelaar weten om welke herinnering het gaat; daarna ga je samen aan de slag met de verwerking ervan. Dit doe je door nogmaals over de negatieve herinnering na te denken, maar nu in combinatie met door de therapeut gegeven afgeleide stimulus. Denk hierbij aan geluiden door een koptelefoon of door aanrakingen op de knie (’tapping’ genoemd).

Bij de meeste EMDR behandelingen doorloop je dit proces een aantal keer, dit worden sets genoemd. Tussen elke set is er een moment van rust en kan je even met de behandelaar praten. EMDR is voor de meeste mensen intensief en soms emotioneel. Daar staat tegenover dat het vaak snel werkt en de behandeling effectief is.

Is EMDR een veilige behandeling?

EMDR is een effectieve, maar ook wel heftige therapie. Het is daarom heel belangrijk dat deze wordt uitgevoerd door een speciaal opgeleide behandelaar. Alleen psychologen, pedagogen, artsen met een academische vooropleiding en geestelijke gezondheidsdeskundigen kunnen de officiële EMDR-training volgen. Zoek bijvoorbeeld via de Vereniging EMDR Nederland naar een goede en erkende therapeut. Daarnaast kan je het ook met je huisarts of een ander behandelend arts overleggen.

Praat mee

Overweeg jij EMDR therapie? En is EMDR een veilige behandeling volgens jou? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. We vinden het altijd erg leuk om jullie mening hier terug te lezen.

Reageer ook