fb
Damespraatjes Damespraatjes

Is een Nederlandse tandarts beter dan een buitenlandse tandarts?

Vorige week vertelde een vriendin mij dat ze heel ontevreden is over haar tandarts. Hij is afkomstig uit Griekenland en dat hij slecht Nederlands spreekt. Alle contactmomenten en behandelingen vinden plaats in het Engels en dat vindt mijn vriendin lastig. Ze spreek wel wat Engels, maar zodra het om medische dingen gaat, vindt ze het fijner om ‘gewoon’ Nederlands te kunnen spreken. “Het gaat wel om mijn gezondheid. Ik wil me dan in mijn eigen taal kunnen uitdrukken. Hij doet absoluut aan goede tandarts marketing, heeft een mooie website en goede communicatie. Maar is hij wel geen goede tandarts?”

Wij legden de vraag voor aan Tandarts-Implantoloog Ward Lange, van Tandartspraktijk Emmeloord.

Hoe komt het dat er buitenlandse tandartsen naar Nederland komen?

“In Nederland gaan er jaarlijks meer tandartsen met pensioen dan dat er nieuwe tandartsen afstuderen. Hierdoor is er een tekort ontstaan en dit wordt nu deels opgevuld door tandartsen uit het buitenland.”

Zijn de buitenlandse tandartsen minder goed dan de Nederlandse tandartsen?

“Absoluut niet. Een buitenlandse tandarts (die zowel in Nederland als in het buitenland opgeleid kan zijn), moet aan dezelfde opleidingseisen voldoen als een Nederlandse tandarts. Natuurlijk heb je betere en mindere tandartsen, maar dit heeft niks met de afkomst te maken.”

Waarom willen sommige mensen niet naar een buitenlandse tandarts?

“Een deel van de patiënten heeft moeite met een mogelijk taal- en cultuurverschil. Hoewel de tandarts er alles aan zal doen om de patient op zijn gemak te stellen en hem goed te helpen, kan het natuurlijk voorkomen dat de patiënt toch liever door een Nederlandse tandarts geholpen wordt.”

Wat kan je doen als je niet tevreden bent over de buitenlandse tandarts?

“Ga het gesprek aan in de praktijk. Dit zou je eventueel ook met een assistente, praktijkmanager of een andere tandarts in de praktijk kunnen doen. Spreek uit dat je moeite hebt met het taal- en/of cultuurverschil en ga samen op zoek naar een manier om hier mee om te gaan. Zo kan een Nederlandse assistente in de behandelkamer al een groot verschil maken. Misschien werkt er ook wel een Nederlandse tandarts in dezelfde praktijk waar je volgende keer terecht kunt?”

Kan ik ook overtappen naar een andere praktijk?

“Overstappen naar een andere tandartspraktijk staat je altijd vrij. Let er wel op dat niet alle praktijken open zijn voor nieuwe patiënten. Kijk vooraf dus goed bij welke praktijk je terecht zou kunnen.”

Meepraten? Dat kan in de comments onder dit artikel!

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook