fb
Damespraatjes Damespraatjes

Is een dure zonnebril veiliger dan een goedkope zonnebril?

Met het mooie weer van de afgelopen weken heb je hem waarschijnlijk flink wat opgehad: je zonnebril. Zelf heb ik een enorme collectie en ik vind het dan ook leuk om ze af te wisselen. Mijn collectie bestaat uit een paar dure zonnebrillen, maar ook zeker een paar goedkope zonnebrillen. Natuurlijk merk je wel dat er verschillen zijn tussen de brillen, maar het aller belangrijkste weet ik eigenlijk niet; zijn dure zonnebrillen ook daadwerkelijk beter en veiligheid dan goedkope zonnebrillen? We zoeken het uit!

Waarom is een zonnebril belangrijk en waar moet hij aan voldoen?

Net als de huid, zijn ook je ogen gevoelig voor schadelijk UV-straling van de zon. Een zonnebril gebruik je dan ook niet alleen als coole accessoire, maar je zet hem in de eerste plaats op om je ogen te beschermen. Oogschade van de zon ontwikkelt zich niet in één dag. Net als bij huidschade door zon, bouwt dit zich op in de loop der jaren. Het is dan ook goed om al van jongs af aan met het dragen van een zonnebril te beginnen. Zo voorkom je oogproblemen, zoals staar, op latere leeftijd.

Een goede bril voldoet dus aan een aantal eisen. Zo moet hij 100 % beschermen tegen UV-straling. Dit wordt bij brillen vaak aangegeven als ‘UV400’. Naast deze juiste beschermingsfactor, is het ook belangrijk dat de bril goed past en dat hij groot genoeg is om de zon uit je ogen weg te houden.

Is een dure zonnebril veiliger dan een goedkope zonnebril?

Nee, een dure zonnebril is niet beter of veiliger dan een dure! Zo lang de bril de juiste beschermingsfactor heeft en de glazen groot genoeg zijn, is de bril goed. Ook het Oogfonds geeft aan dat je geen dure zonnebril nodig hebt om je ogen te beschermen, mits hij aan de veiligheidseisen voldoet.

Waar zit het prijsverschil hem dan in? 

Het prijsverschil zit hem in een aantal dingen. Zo zijn de dure en bekende merken vaak vooruitstrevend in hun ontwerpen en steken ze veel geld in design en innovatie. Een goedkoper merk doet dit niet en ‘kopieert’ het ontwerp van deze dure brillen. Het prijsverschil zit hem daarnaast ook in de naamsbekendheid van het merk en de marketingkosten die hieraan verbonden zijn. Ook maken de duurdere merken over het algemeen gebruik van wat luxere materialen en dit zie je terug in de prijs van de bril. Deze materialen zorgen er echter niet voor dat de bril beter tegen de zon beschermt.

Conclusie: koop een zonnebril die jij mooi vindt, lekker vindt zitten en binnen je budget past. Zo lang hij aan de bovenomschreven veiligheidseisen voldoet, is hij helemaal veilig.

Welke bril gebruik jij momenteel? Ik ben heel beniewd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Heidie -

Ik heb een iets duurdere (50 euro voor betaald in uitverkoop) maar ook een tweetal goedkopere, die wissel ik af. Op de dure ben ik wel wat zuiniger.

Reageer ook