fb
Damespraatjes Damespraatjes

Irma verwoestte haar lijf voor bikini wedstrijden: “Verlegde steeds mijn grenzen”

bikini wedstrijden

Op Instagram zie je ze continu voorbij komen: foto’s van meiden met strakke buiken en zichtbare spieren die aan het trainen zijn voor bikini wedstrijden. Irma van de Pol (34) weet er alles van. Zeven jaar geleden startte zij met de voorbereidingen van haar eerste bikini wedstrijd. Tijdens haar studie trainde ze fanatiek in de sportschool. “Mijn vrienden vonden dat ik obsessief bezig was, maar ik zag dat heel anders.” Toen ze een oproep op Hyves voorbij zag komen dat er een bikini wedstrijd in Nederland werd gehouden, aarzelde ze geen moment. Ze deed mee. Met alle gevolgen van dien. “Ik hongerde mezelf uit en veroorzaakte daardoor tot vier keer toe een auto-ongeluk.”

Bikini wedstrijden

Irma sloot in 2009 aan bij een groep meiden die zich onder leiding van een toptrainster voorbereidde op de bikini wedstrijd. “Zij trainde mensen naar de top en had verschillende fitness-titels op haar naam staan.” Omdat alles nieuw was voor de meiden, was de sfeer onderling uitgelaten en ontspannen. Er werd hard getraind en veel gelachen. Dat veranderde naar mate de wedstrijd in zicht kwam. Irma won de eerste twee wedstrijden en het succes smaakte naar meer.  Nog twee weken later stond ze ineens op de Nederlandse Kampioenschappen. Ze werd derde. “Ik snapte er niks van. Hoe kon dat nou? Twee weken eerder win ik, en nu word ik derde, tussen dezelfde meiden.”

Uitputtingsslag

Er zat niets anders op: ze moest nog strakker in haar voeding zitten, nog harder trainen. Op haar nuchtere maag deed ze ’s ochtends cardiotraining, racete naar haar  werk en als ze klaar was met werken ging ze direct door naar de sportschool voor haar krachttraining. “Ik putte mezelf volledig uit. Mensen die tegen me zeiden dat ik niet veel dunner moest worden, kon ik om de tuin leiden; ik trainde immers voor een wedstrijd. Dat ik mezelf inderdaad uithongerde kon ik daarmee verbloemen.” Haar trainers hadden niet in de gaten dat Irma haar lijf verwoestte. “Want dat was eigenlijk wat ik deed. Ik nam amper calorieën in. En om zo min mogelijk vocht te hebben, at ik aanvankelijk keurig een stengel bleekselderij, maar die werd naarmate ik fanatieker werd vervangen door plaspillen. En zo verlegde ik telkens mijn grenzen.”

Auto-ongeluk

Tot vier keer toe kreeg Irma een auto-ongeluk. De laatste keer was op weg naar het NK in 2010, waar ze voor een revanche wilde gaan; haar auto was total loss. Zelf kwam ze telkens met de schrik vrij. “Mijn hersenen kregen te weinig vocht en voedingsstoffen, dus ik reageerde in slow motion. Dat ik er nog steeds ben, heb ik te danken aan het engeltje op mijn schouder”, lacht Irma.

Het was een krankzinnige tijd, vindt Irma nu. Zo nam ze voordat ze het podium op moest om zich te presenteren aan de jury, een borrel. “Ik kan het me nu ook niet meer voorstellen. Maar dat Amarettootje had ik echt nodig, daardoor was ik wat relaxter.” Irma deed een studie Voeding en Diëtetiek, en wist anderen precies te vertellen hoe ze een gezond gewicht konden bereiken, terwijl haar eigen gewicht continu schommelde. Want na zo’n wedstrijd at ze alles wat ze te pakken kon krijgen.

Bonbonbloc

Helder op haar netvlies staat nog het moment dat ze vierde werd tijdens een wedstrijd en voor na de wedstrijd een Bonbonbloc in haar tas had gestopt. Ze verheugde zich enorm op die reep. Groot was de teleurstelling toen bleek dat de reep gejat was. Het was de druppel. Irma brak. Kon niet meer door. Vreselijk vond ze het om haar trainers te vertellen dat ze ermee stopte, dat ze geen bikiniwedstrijden meer wilde doen.

Vier jaar geleden heeft Irma nog meegedaan aan een bikini wedstrijd en bereidde zich op een gezonde manier voor. Zorgde dat ze voldoende slaap had, at gezond en nam haar tijd. Ze zocht hulp bij een psychotherapeut en heeft haar leven weer op de rit. Startte samen met Remco Sanders No Excuses, een sportschool en Cross Fitbox in Hilversum waar ze het concept PowerVrouwen introduceerde. Irma zit nu in rustiger vaarwater en geniet weer van alles. Ze begeleidt nu ook meiden die mee willen doen aan een wedstrijd. “Ik weet als geen ander hoe het werkt en heb ook zo in de gaten of de meiden serieus zijn en zich op een goede manier voorbereiden op de wedstrijd.” Hoewel het een harde les was, is Irma blij dat het haar is overkomen. “Het heeft me gevormd en ik heb er veel van geleerd.”

Maandag 24 april 2017 verscheen het boek van Irma van de Pol: Geluk zit niet in een sixpack.

Bestel dit boek op Bol.com

foto Irma in roze shirt door www.roosfoto.nl

Rolinda werkt fulltime en leeft toch onder de armoedegrens: “Ik kan het niet uitleggen aan mijn kinderen”

Nederland is een ongelofelijk welvarend land, waar we het (ten opzichte van de rest van de wereld) heel erg goed hebben. Zo heeft zo goed als iedereen een dak boven zijn hoofd, elke dag eten op tafel en kunnen alle kinderen naar school. Toch is er een grote groep Nederlanders die wél een dak boven hun hoofd hebben en iets te eten hebben, maar dat daar ook alles mee gezegd is. Deze groep leeft onder de armoedegrens en kan vaak maar nét of zelfs niet rondkomen… Lees verder!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Anne -

Mooi mens! Zo herkenbaar je verhaal, ik ben trots op je!
Liefs

Reageer ook