fb
Damespraatjes Damespraatjes

Irma (45) “Mijn neefje heeft rond de vijfduizend euro van mijn moeder gejat”

Rond de vijfduizend heeft haar neefje het afgelopen jaar gestolen van zijn oma. “Van mijn moeder dus. Ik kan het niet geloven. Hoe kun je? Hoe durf je?” vraagt Irma (45) zich af. Een tachtigjarige vrouw die wordt opgelicht door haar kleinzoon van tweeëntwintig. Het lijkt wel een verhaal uit een film.

“Was het maar een film,” verzucht Irma. Haar zus Janneke schaamt zich kapot voor haar kind. “Janneke werkt zich nu een slag in de rondte om het geld aan onze moeder terug te betalen. Naast haar reguliere baan heeft ze een job in een kroeg aangenomen zodat ze sneller kan aflossen. Werkt ze tot in de late uurtjes om vijfduizend euro terug te betalen.”

Drugsverslaving

Naast het stelen van het geld is er een ander groot drama aan het licht gekomen; Jordi had het geld nodig voor zijn drugsverslaving. “Achteraf kan ik mezelf wel voor mijn hoofd slaan dat ik dat niet in de gaten heb gehad. Regelmatig kwam ik Jordi in de stad tegen en vaak zag hij mij niet. Stond ‘ie samen met een groepje jonge gasten voor de deur van de coffeeshop. Ik dacht nog: een jointje op zijn tijd, kan geen kwaad. Dat hij vol aan de cocaïne zat, had ik nooit kunnen bedenken.”

Geld jatten van oma

Een dure verslaving die hij niet kon bekostigen met het salaris dat hij als pizzakoerier verdiende. En dus besloot hij regelmatig uit oma haar portemonnee een greep te doen. “Mijn moeder heeft een pinpas, maar vindt het doodeng om alleen te geld uit de muur te halen. Ze heeft te vaak bij Opsporing Verzocht gezien hoe ouderen tijdens het pinnen worden beroofd. Ze durft dat niet alleen. Dus als ze geld nodig heeft, gaat altijd een van ons met ons mee. Jordi vergezelde haar ook regelmatig naar de flappentap en zag daar zijn kans schoon. In plaats van tweehonderd euro pinnen waar mijn moeder om had gevraagd, pinde hij er driehonderd. Die honderd euro stak hij snel in zijn zak. Mijn moeder heeft al die tijd niets in de gaten gehad.”

In zijn neus verdwenen

Irma heeft vooral te doen met haar zus Janneke. “Mijn zus is gebroken. Ze is twee jaar terug gescheiden en moet hard werken om de eindjes aan elkaar te knopen. Ze wil koste wat het kost het door haar zoon gestolen bedrag van haar moeder tot de laatste cent terug betalen. Mijn moeder wil niet geloven dat haar oudste kleinzoon haar zo belazerd heeft, maar de bankafschriften leveren het keiharde bewijs. Want ook zonder haar heeft Jordi regelmatig geld gepind. In totaal heeft hij rond de vijfduizend euro van de rekening van mijn moeder afgehaald. En dat is allemaal in zijn neus verdwenen.”

Afkickkliniek

Inmiddels heeft Jordi zich gemeld bij een verslavingskliniek waar hij dag en nacht verblijft. Irma heeft er weinig vertrouwen in. “Ik vind het zo’n droevige toestand. Ik zie hoe mijn zus er aan onder doorgaat. Mijn moeder zou het liefst zeggen: ‘laat dat geld maar zitten’ maar ze heeft het hard nodig. Het was haar spaargeld dat ze langzaam ‘opat’. En ik weet zeker dat Jordi onder grote druk van mijn zus zich heeft gemeld bij een afkickkliniek maar twijfel of hij daar clean uitkomt. Ik vrees dat ik hem nooit meer kan vertrouwen.”

Reageer ook