fb
Damespraatjes Damespraatjes

Intimiderende demonstraties bij abortusklinieken gaan onverminderd door

“Onveilige abortussen zijn wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken voor moeders, naar schatting vinden jaarlijks 25 miljoen onveilige abortussen plaats”, lezen we op de website van Amnesty International. Een verschrikkelijk hoog aantal… Zelf heb ik nooit een abortus ondergaan, maar ik kan me voorstellen dat het een heel erg moeilijk is. Het maakt het natuurlijk extra lastig wanneer een abortus niet legaal is. Ik vind het dan ook goed dat het in Nederland legaal is en dat er goede en veilige plekken zijn waar ze een zwangerschap kunnen afbreken. 

Intimiderend

Ondanks dat abortussen in Nederland legaal zijn, is niet iedereen het hier mee eens. Er vinden nog steeds demonstraties bij abortusklinieken plaats en vrouwen worden voor de deur belaagd. De demonstraties kunnen voor deze vrouwen enorm intimiderend zijn en op zo’n kwetsbaar moment als tijdens een abortus, is dat natuurlijk niet wenselijk. Het Humanistisch Verbond en De Bovengrondse trekken nogmaals aan de bel.

Groepen bijgekomen

Demonstraties rondom abortusklinieken waren vorig jaar al onderwerp van het politieke en maatschappelijke gesprek. Er werden toen bufferzones ingesteld, maar die werken niet tot nauwelijks. In Utrecht en Rotterdam is de situatie hetzelfde gebleven en in Enschede en Amsterdam zijn er zelfs groepen bijgekomen.

Jaar  verder

“We zijn een jaar verder. Er zijn vele debatten gevoerd, moties ingediend, maar uit onze rondvraag in samenwerking met de Bovengrondse blijkt: er is niets veranderd. De intimidatie bij abortusklinieken gaat onverminderd door en op sommige plekken is het zelfs toegenomen. Dit moet stoppen en daarom luiden we de noodklok” vertelt directeur Christa Compas van het Humanistisch Verbond tegen het AD.

Uitleg van de minister

Lilianne Ploumen (PvdA) vindt dat de acties bij de klinieken nu echt moeten stoppen. “Als je naar een abortuskliniek gaat mag je niet geïntimideerd worden door demonstranten. De PvdA wil spoedig uitleg van de minister en wil dat hij onderzoekt hoe deze intimidaties strafbaar kunnen worden gesteld.”

Andere wegen

Wij vinden dit echt vreselijk om te horen. Het is belachelijk om vrouwen die op hun kwetsbaarst zijn, zo lastig te vallen. Wil je een wettelijke verandering doorvoeren in Nederland? Dan zijn er andere wegen!

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de comments onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook