fb
Damespraatjes Damespraatjes

Interview met personal shoppper Suzi Vasques Dias

Suzi Vasques Dias heeft een echte droombaan: elke dag winkelen! Als personal shopper helpt Suzi mensen via mode met het neerzetten van een identiteit. “Ik mag van dichtbij meemaken hoe een klant zich ontpopt, open bloeit en straalt bij het zien van zichzelf in één van de ultieme outfits die ik hem of haar heb aangemeten.”

“Kleding en mode lijken oppervlakkig, maar raken zo diep in de persoonlijkheid en zelfvertrouwen van de mens, dat we ze wel serieus moeten nemen.”

Oh my god. Welke vrouw is er nou niet gek op shoppen?! Snel vanuit werk naar de koopavond in de stad, stiekem in je lunchpauze webshops checken en altijd inspiratie opdoen in bladen, op blogs en bij vrouwen om je heen. Veel vrouwen zijn de hele dag met mode bezig. Hoe kan het dat zoveel vrouwen gek zijn op winkelen, maar toch een personal shopper nodig hebben?

“Eigenlijk kun je ervan uitgaan dat de vrouwen die mij inschakelen helemaal niet zo dol zijn op winkelen, althans, niet voor henzelf. Dit komt juist doordat ze juist níet tevreden zijn met de keuzes die ze zelf maken, te onzeker zijn of gefrustreerd raken bij het shoppen naar kleding voor henzelf. Als het niet ‘lukt’, ben je niet blij. Nog onzekerder over hun figuur (zie je wel; het staat mij gewoon niet) en een miskoop rijker (die mevrouw in de winkel zei dat het leuk stond, maar eigenlijk ‘ben’ ik het niet) komen ze met een grote hulpvraag bij mij uit.”

Yes! Je bent aangenomen voor een nieuwe functie bij het bedrijf van je dromen. De kledingstijl die het personeel daar heeft is echter heel anders… Dilemma: nieuwe garderobe aanschaffen of volledig jezelf blijven?

“Het is natuurlijk heel fijn als je zoveel mogelijk je eigen kledingstijl mag handhaven. Dit zorgt voor eigen identiteit en zelfvertrouwen. Het is wel van belang dat de uitstraling van deze stijl binnen het bedrijf past. Eigenlijk moet je je afvragen wat je vindt dat het bedrijf moet uitstralen. Is dit bijvoorbeeld: Professionaliteit, creativiteit, toegankelijkheid, betrouwbaarheid, dan zal dit ook in jouw kleding moeten zitten. Niet alleen zorgt dit voor het juiste visitekaartje (in geval van klantencontact of buitendienst) maar zorgt het ook voor de juiste werkenergie die jou beter doet focussen en presteren. Zelfs als je meer casual gekleed mag gaan, kun je zorgen voor een verzorgde en professionele uitstraling. Ik heb veel klanten met de vraag hun eigen stijl en identiteit te weerspiegelen in hun zakelijke outfits.”

Vijf jaar oude jeans, shirt uit zijn studententijd en schoenen die je de tuinman ook een keer hebt zien dragen. Mannen en mode zijn vaak geen goede combi. Help je regelmatig door hun vrouw gestuurde mannen, of komen de meeste van jouw mannelijke klanten uit eigen initiatief?

“Opvallend is, dat de mannen zich echt op eigen initiatief melden. Soms weet de vrouw er niet eens iets van! Voor mannen is de juiste uitstraling, serieus genomen worden, kracht en zelfvertrouwen uitstralen ook belangrijk. Gelukkig zien steeds meer mannen dat je met kleding hier veel in kunt betekenen. Dit uitbesteden aan een professional is voor hen pure logica.”

Je hebt uren in de winkelstraat gelopen om de perfecte outfit voor één van je klanten te scoren. Zodra je de kleding vol trots presenteert zie je de klant wit wegtrekken van ellende, bang om te veranderen. Wat doe je?

“Dat zou betekenen dat ik niet goed heb geluisterd naar de wensen en behoeften van mijn klant en hem/haar niet goed heb geïnterpreteerd. Gelukkig is dit me nog niet overkomen in de 8 jaar dat ik als personal shopper werk. Het is de kunst om in de huid van mijn klant te kruipen. Zoals een goede styliste betaamd, voel ik de reserves en onzekerheden na een grondige intake goed aan en stem ik op voorhand de grenzen met mijn klant af. Natuurlijk zoek ik wel de grens op, maar dit kan hoogstens resulteren in: ‘Nee, dit durf ik nog niet… Misschien volgend jaar’. Ik bouw dit natuurlijk rustig op tijdens het doorpassen van de kleding. Ik begin met wat het meest in de buurt komt van wat ze kennen of verwachten en erna wordt het steeds spannender, indien dit gewenst en mogelijk is uiteraard.”

Elke vrouw maakt weleens een major miskoop. Zo’n item dat in de winkel nog zo lekker edgy leek, maar thuis vooral afzichtelijk en too much blijkt. Item terug brengen, in je kast laten liggen tot je 10 kilo afgevallen bent of een styliste inhuren om er het beste van te maken?

“Hangt ervan af: Als het too edgy is, kan een goede styliste er vast een wat laagdrempeligere combi van maken. Draag dat glanzende sexy cocktailjurkje op een strakke jeans met een leren jackje erop… Als het te klein is; terugbrengen! Dat is wel de meest naïeve fout die kunt begaan. Hee, als je die 10 kilo kwijt bent, heb je sowieso een nieuwe garderobe nodig.”

“Veel klanten herontdekken hun eigen garderobe nadat ik nieuwe mogelijkheden heb gecreëerd met hun bestaande items. Ze voelen zich erna alsof ze een dag zwaar geshopt hebben en alle murw gedragen kledingstukken wordt weer leven in geblazen door het helemaal te updaten of te pimpen. Het komt regelmatig voor dat ook de kledingcategorie “voor een feestje of de kerst” op een duffe dinsdag uit de kast wordt getrokken.”

Sommige kinderen hebben al echt een eigen stijl, andere kinderen dragen braaf wat mama voor ze klaarlegt. Hoe stimuleer je modebewustheid bij jonge kinderen (tussen de 4 en 10 jaar oud)? Is het belangrijk om hierbinnen een voorbeeld functie aan te nemen (je kinderen laten dragen wat jij draagt), of ze zelf hun kleding uit laten zoeken met het risico dat het verschrikkelijk is?

“Dit is natuurlijk een heel persoonlijke keuze en hangt erg af van hoe de ouder in elkaar steekt. Een echte control freak of perfectionist op kledingstijl gebied zal minder snel het risico willen lopen dat hun kind als een halve clown de straat op gaat. Ik geloof niet dat het kind per definitie draagt wat de ouder draagt. Mijn dochter van 4 weigert alles wat enigszins op een broek lijkt, terwijl ik een echte broekenmama ben.”

“Het is soms slikken (ook voor mij), maar ik laat mijn kinderen zoveel mogelijk vrij in het bepalen van hun combinaties. Als het echt niet door de beugel kan, helpt onderhandelen vaker dan eens (okee, je mag die rok aan, maar dan mag ik de maillot erbij kiezen). En, eigenlijk staat het vaak best grappig als ik na veel tandenknarsen het eindresultaat aanschouw. Je kind wil ook het eigen gevoel in de outfit kwijt. Misschien niet zo bewust, maar het is toch een uiting van een gevoel of voorkeur.” 

Suzi…

  • Is getrouwd met Wouter. Zonder hem bestond www.personalshopper.nl nu niet, hij stimuleerde haar te gaan ondernemen
  • Heeft twee dochters
  • Heeft al 26 jaar mode-ervaring
  • Omschrijft haar stijl als stoer, nonchalant, sexy en casual
  • Draagt zelden felle kleuren
  • Shopt nooit in webshops
  • Waagt zich soms aan moderne dans
  • Helpt in haar vrije tijd graag haar vriendinnen

Zelf met Suzi winkelen of haar voor jou laten winkelen?

Ben jij benieuwd naar hoe jij eruit zou zien in een gelikte outfit? Of kan je wel een flinke boost aan je zelfvertrouwen gebruiken? Neem een kijkje op www.personalshopper.nl en kom in contact met Suzi

Bekijk hier het interview met Suzi:

Reageer ook