fb
Damespraatjes Damespraatjes

Interview met schrijfster Astrid Harrewijn

Eén van de leuke dingen van het werken bij Damespraatjes is dat je afspraken kunt maken met mensen die je erg interessant vindt en dat je die dan het hemd van het lijf mag vragen. Astrid Harrewijn stond al een tijdje op mijn lijstje om eens te interviewen en naar aanleiding van haar nieuwste boek, Miss Match kwam het er ook eindelijk van.

We spraken af in mijn favoriete café, de Jonge Haen in Hilversum en dat kwam goed uit, want Astrid woont net als ik ook in Hilversum. Tijdens het interview blijkt dat we nog meer overeenkomsten hebben, zoals geboortejaar, merk auto, kinderen op dezelfde school, etc. Het werd een gezellig gesprek met Astrid.

Astrid Harrewijn, geboren in 1963, woont met haar man, twee dochters en twee honden in Hilversum. Ze heeft rechten gestudeerd en houdt zich naast het schrijven bezig met vertalen en lesgeven. “Voor uitgeverij Harlequin heb ik jarenlang vertaalwerk gedaan, waaronder de populaire Bouquetreeks. Dat was erg leuk werk en ik heb heel veel van die vertalingen gedaan”.

In 2006 won Astrid de Jill Mansell schrijfwedstrijd die door uitgeverij Sijthoff en Flair werd georganiseerd.  Als hoofdprijs werd haar eerste boek uitgegeven. Inmiddels heeft Astrid 6 boeken op haar naam staan en onlangs verscheen haar boek Miss Match. Miss Match maakt deel uit van de Miss-trilogie, vorig jaar verscheen het eerste deel van deze serie, Miss Communicatie. In februari 2014 volgt het laatste deel, die de titel Miss Verstand krijgt.

Zijn de personen in je boek fictief of wellicht op het leven van je eigen vrienden gebaseerd?
Astrid: “De karakters zijn niet bewust gebaseerd op mensen uit mijn omgeving. Maar, het is eerlijk gezegd wel een mengelmoesje van eigenschappen die ik bij mezelf en mijn vriendinnen bespeur. “

In de boeken van Astrid Harrewijn spelen vrouwen van rond de dertig de hoofdrol en Astrid brengt de strijd die deze vrouwen vaak moeten leveren op  een heerlijk humoristische, feelgood manier onder de aandacht. Thema’s als wel of geen carrière, hoe kom ik aan een leuke man, daten, combinatie moederschap met werk, komen aan de orde.

Astrid: “De vrouwen van 30 van nu hebben het veel zwaarder dan wij het destijds hadden. Ze moeten veel meer ballen in de lucht houden, keuzes maken tussen vrienden en werk, carrière of kinderen, wel of geen huis kopen. Kortom, keuzes die er echt toe doen en wellicht bepalend zijn voor de rest van hun leven. Vrouwen van dertig vormen het hoofdthema van mijn boeken.”

Damespraatjes organiseert wel eens schrijfwedstrijden, onder andere om schrijftalent te ontdekken. Heb jij tips voor vrouwen die zelf een boek willen schrijven?

Astrid: “Schrijf vooral wat je zelf leuk vindt. Kijk niet naar wat de rest doet, maar blijf bij jezelf. Neem ook eens een risico waardoor jouw verhaal er mogelijk uitspringt. Ik heb dat zelf ook gedaan toen ik meedeed aan de schrijfwedstrijd van uitgeverij Sijthoff en Flair.”

Voor alle fans van Astrid Harrewijn én Damespraatjes hebben we nog een leuk nieuwtje. Binnenkort zal Astrid een column speciaal voor Damespraatjes schrijven!

Favorieten van Astrid

  • Favoriete boek: John O’Farell, Wat wil een man nog meer. Een chicklit over een man en geschreven door een man
  • Favoriete Chicklitschrijfster: Helen Fielding van de Bridget Jones boeken
  • Favoriete TV programma: Boer zoekt vrouw
  • Favoriete Film: The Descendants (Clooney) EN When Harry met Sally
  • Favoriete man: Mijn allerliefste en met stip op twee: George Clooney
  • Favoriete vrouw: Sophie Hilbrand, omdat ze zo heerlijk authentiek is en onopgemaakt op TV verschijnt
  • Favoriete gerecht: Kip in bladerdeeg. Dit gerecht is ook in het Montessori Kookboek terechtgekomen
  • Favoriete land: Frankrijk, mijn weekenden en vakanties breng ik door in een oude boerderij ongeveer 4 uur rijden vanaf hier. Ik werk daar ook aan mijn boeken.

Voor meer informatie over Astrid Harrewijn, www.astridharrewijn.nl

foto Astrid Harrewijn: Bonnita Postma

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Reageer ook