fb
Damespraatjes Damespraatjes

Damespraatjes-onderzoek: Internationale vrouwendag nog lang niet overbodig!

Damespraatjes is heel benieuwd wat Internationale Vrouwendag tegenwoordig voor vrouwen betekent? Is het overbodig geworden of denk je dat het juist nu hard nodig is dat we bij de rechten van de vrouw stil staan. Deze vragen stelden we een tijdje geleden aan onze lezeressen en we hebben hier heel veel reacties op gekregen.

Andere landen en culturen

85% van de vrouwen vindt dat Internationale Vrouwendag nog steeds hard nog is. Een opmerkelijke conclusie uit het onderzoek is dat het grootste gedeelte van de vrouwen een verbondenheid voelt met vrouwen uit andere landen en andere culturen. Die vrouwen zouden we moeten helpen om hun positie te verbeteren.

Carina, 34 jaar:

“Vrouwendag is zeker nog niet overbodig. Was het maar waar! Vrouwen worden qua salaris nog steeds in veel gevallen minder beloond dan mannen voor hetzelfde werk. Toch valt dit in het niet bij wat vrouwen in andere werelddelen nog steeds moeten meemaken. Ik denk dan aan de vele meisjes op de wereld die nog besneden worden of gedwongen worden tot een huwelijk. Vrouwen in Saoedi-Arabië die geen auto mogen rijden. We leven in 2013 en dit soort dingen gebeuren nog steeds! De rechten van vrouwen over de hele wereld worden nog steeds geschonden, als ze al rechten hebben. Het is goed om hier d.m.v. een Internationale Vrouwendag bij stil te staan en er aandacht voor te vragen.”

Gelijke kansen op de arbeidsmarkt?

Veel van de vrouwen ondervinden nog steeds een grote ongelijkheid op de arbeidsmarkt. Ze moeten er veel harder voor knokken dan mannen om in dezelfde functies te komen en hetzelfde salaris te krijgen.

Dominique, 25 jaar

“Ik denk zeker dat het nog erg belangrijk is om bij de rechten van de vrouw stil te staan. Het lijkt er meer en meer op dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Toch bestaan er nog pijnlijke vooroordelen. Zo werk ik als WO-opgeleide vrouw in een mannen organisatie. Waar mijn directe collega honderden euro’s meer verdient dan ik voor dezelfde functie. Tegelijk begonnen, zelfde achtergrond en toch het verschil. Daar word ik zo kwaad van! Dus sta stil bij het feit dat de mannen niet zonder ons kunnen, maar daar af en toe niks van laten merken.”

Regelmatig werd door vrouwen ook genoemd dat zij vrezen dat de wijzigingen in de financiële ondersteuning van kinderopvang gevolgen zullen hebben voor hun carrière.

Monique, 42 jaar

Het is zeker niet overbodig geworden, gezien het feit dat vrouwen nog steeds achtergesteld worden en (gemiddeld) een stuk minder verdienen dan mannen. Nu de financiële tegemoetkoming voor de kinderopvang achteruit gaat betekent dit een teruggang voor vrouwen. Steeds meer vrouwen zullen noodgedwongen, want de minste verdienende weer thuis ‘ achter het fornuis’ plaatsnemen. Welke partij komt er nog op voor vrouwen? Het zou juist wel wat meer aandacht behoeven, want ik heb nog weinig gemerkt van de vrouwendag in het verleden.

h
Powervrouwen

Ook hoorden we van veel vrouwen dat het belangrijk is dat je de baas blijft over je eigen leven. Neem zelf het heft in handen en stel je niet te afhankelijk op.

Myrna, 26 jaar

De verantwoordelijkheid ligt niet bij de man of vriend maar echt bij de vrouwen zelf, zij zijn de baas over zichzelf en niet hun man of vriend. Een powervrouw doet gewoon het werk of de opleiding/cursus die zij graag wil volgen en wil voltooien, een powervrouw bepaalt en maakt zelf de keuze wat zij wil, wat zij graag wil bereiken en op welke manier(en) en op welke termijn.Een powervrouw bepaalt geheel zelf of zij wel of niet die ene boek, dvd, broek, jurk of wat dan ook koopt. Een powervrouw beslist zelf wat zij aantrekt, waar zij naar toe wil, welke uitstapjes zij wil maken. Kortom: Doen waar zij goed in zijn, doen wat zij graag willen, je eigen keuzes maken, kijk naar jezelf, wat jij graag zou willen (bereiken).

Het drukke leven van de vrouw

Naast het hebben van een baan zijn de vrouwen nog steeds de verantwoordelijke binnen het gezin voor het huishouden, de kinderen, de (mantel) zorg voor hun eigen ouders en die van hun man. Daarnaast is het moederschap ook een soort sport geworden waarbij ze het allerbeste willen voor hun kinderen en daarbij worden hoge eisen gesteld.

Josje, 40 jaar

“Veel vrouwen dragen naast een meer dan parttime baan ook nog fulltime zorg voor huishouden en kinderen, terwijl de partner zich weinig tot niet met huishouden en kinderen bemoeit.”

h
Financiële onafhankelijkheid

Het aantal echtscheidingen is de afgelopen jaren toegenomen. Vrouwen zijn vaak weinig voorbereid op zo’n scheiding. Voor de korte termijn kan dat problemen geven, maar ook hebben deze vrouwen vaak niets geregeld voor later. Vaak hebben ze nauwelijks een pensioen opgebouwd.

Fien, 48 jaar

Juist omdat we denken dat we al geemancipeerd genoeg zijn, is Vrouwendag meer nodig dan ooit. Een op de drie huwelijken ‘ontploft’ en maar weinig vrouwen zijn economisch zelfstandig. Dat betekent dat ze vaak niet meer dan 900 euro per maand verdienen. Er is nog veel werk aan de winkel!

Vier Internationale Vrouwendag

Lokaal worden er door veel vrouwenorganisaties activiteiten georganiseerd.

Tot slot

Er hebben meer dan 100 vrouwen meegedaan aan ons onderzoek. Ook waren er vier mannen die hebben gereageerd. In het artikel hierboven hebben we de namen van de vrouwen uit privacy-overwegingen veranderd.

We danken iedereen hartelijk voor de open en betrokken manier waarop onze vraag is beantwoord. Als conclusie kunnen we zeker stellen dat Internationale Vrouwendag tegenwoordig nog steeds hard nodig is.

 

1 reactie

Miriam -

Voor internationale vrouwendag hebben wij onze powervrouwen gepresenteerd….

Reageer ook