fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ingrid wordt weggepest door haar buren: “Feestjes, geschreeuw en een grote bende in hun voortuin”

Vijfentwintig jaar geleden stonden Ingrid en Jaap samen de muren te verven van hun net gekochte huis in een prachtige groene wijk. De buren nodigde het echtpaar uit voor een drankje in hun tuin. Ze hadden een klik en een prima verstandhouding. Vorig jaar verhuisden de buren van Ingrid en Jaap naar een kleinere woning. “Met tranen in mijn ogen zwaaide ik ze uit. ‘Hoop dat jullie leuke nieuwe buren krijgen’ zei Anja nog. Nou niet dus. Onze nieuwe buren zijn een nachtmerrie.” Ingrid is de wanhoop nabij.

Toen Anja vertelde dat ze hun huis wilden verkopen, schrok Ingrid. Ze had een fijne band met ze. “We overliepen elkaar niet, maar waren er wel voor elkaar als dat nodig was. En zo nu en dan aten we bij elkaar.” Het huis werd gekocht door een jong gezin met drie kinderen. Met een bosje bloemen aan de deur verwelkomde Ingrid de familie. “Ik nodigde de jonge buuf bij me uit voor een kop koffie. Ze kwam en nam haar drie kinderen mee, haar man zat voor zaken in het buitenland.”

Lees ook: Ruzie met de buren? Deze stappen zet je!

De kinderen stieren door het huis als Ingrid een gesprek met Roelien, de nieuwe buurvrouw probeert te voeren. “De twee oudste jongens hadden ruzie en schreeuwden continu tegen elkaar. Het kleine zusje pakte zonder te vragen steeds koekjes uit mijn trommel en liep al kruimelend door mijn hele huis. Nou zijn het kinderen, dus zij kunnen er niets aan doen, maar het viel me op dat Roelien er niets van zei. Ik wilde niet gelijk de boze buurvrouw uithangen dus ik zweeg maar ergerde me kapot.”

Fikkende vuurkorf

Als het zomer wordt, is het jonge gezin veel buiten. “Logisch, maar voor ons een ramp. Als de barbecue niet wordt opgepookt, staat er wel een vuurkorf met afval te fikken waardoor Jaap en ik steeds in de rook zitten. Ook geven ze veel feestjes en wordt er tot laat harde muziek gedraaid en geschreeuwd.”

Ingrid probeert er over te praten met Roelien maar dat leidt tot niets. De jonge buuf vindt dat Ingrid niet zo moet zeuren. “Naast de feestjes en overlast is het ook een grote bende in de voortuin. Er staat al maanden bouwafval en vuilniszakken vol troep. Ik word gek van de vliegen in huis die uit die zakken komen.” Ingrid vraagt Jaap actie te ondernemen. Dat doet hij. Ook hij ventileert voorzichtig zijn ongenoegen maar wordt door de buurman bij de voordeur weggejaagd. “Hij noemde Jaap een ‘oude zeiksnor’ zo afschuwelijk.”

Buurtbemiddeling

Het echtpaar wil weg uit de wijk waarin ze jaren met zoveel plezier woonde. “Natuurlijk is het geen probleem een bord ‘te koop’ in de tuin te zetten, maar wie wil ons huis nou als je het huis van de buren ziet? Achterstallig schilderwerk, vuilnis in de voortuin en een wildgroei aan struiken. Daar wordt geen mens vrolijk van. Ingrid en Jaap zijn ten einde raad en hebben buurtbemiddeling ingeschakeld. “Helpt niets. De buren zeggen ja, maar doen vervolgens nee. En wij zijn de zeikerds.” Inmiddels slaapt Ingrid niet meer zonder pillen en is ze chronisch moe en nerveus. “Ik heb Jaap gezegd dat we ons huis tegen elk aannemelijk bod verkopen. Ik moet hier zo snel mogelijk weg voordat ik finaal instort. Ongelofelijk dat mensen je dat kunnen aandoen.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

Reageer ook