fb
Damespraatjes Damespraatjes

Inger en Vellah van Taalvoutjes geïnterviewd door Ka

Ze vierden de derde verjaardag van Taalvoutjes vorige maand op vrijdag de 13e. En nog steeds zijn Inger en Vellah, de bedenkers van de Facebookpagina Taalvoutjes aangenaam verrast door het grote succes ervan. “Wij denken dat het succes te danken is aan de humor die we erin brengen.” Niet alleen wordt er gelachen om de ‘voutjes’, er wordt ook wel degelijk wat van geleerd. Volgers van de site zijn zich veel bewuster van hun taalgebruik en dat van anderen.

De drijvende krachten achter Taalvoutjes zijn Inger Hollebeek en Vellah Bogle die drie jaar terug hun Facebookpagina puur als grap voor vrienden en familie begonnen. “We kenden elkaar via een van onze vorige werkgevers, Columbus Magazine. Toen we daar allebei weg waren, bleven we contact houden via Facebook. Allebei plaatsten we af en toe een ‘voutje’ uit de media op onze eigen tijdlijn. Tot een vriendin van Vellah opperde er een pagina van te maken. Binnen een half uur was het besloten en was de pagina met logo opgezet”, vertelt Inger. In het begin plaatsten de dames vooral serieuze foto’s, van kranten die de fout ingingen met ’t kofschip bijvoorbeeld. De ‘kroepoep’ was de eerste echt grappige foto, die opeens allemaal fans opleverde die de dames niet kenden. Vellah: “Er kwamen steeds meer fans bij die we allebei niet kenden en die dus via vrienden en familie op onze pagina kwamen. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een van de grootste pagina’s van Nederland.”

De humorfactor die in Taalvoutjes zit, is van groot belang. Inger en Vellah merken echter ook dat er een serieuzere kant aan hun pagina zit. Van fans horen ze vrij vaak dat ze beter op hun taalgebruik letten en ook op het taalgebruik van anderen. Als ze op straat lopen bijvoorbeeld, dan letten ze beter op taalvouten om hen heen. “Dat is natuurlijk een heel leuke bijkomstigheid van de lol die er te beleven valt”, lacht Inger.

Grote plannen

Dat hun Facebookpagina zo’n vlucht zou nemen, hadden Vellah en Inger nooit verwacht. “We verdienen er geen salaris mee en we werken dus gewoon en doen Taalvoutjes ernaast. Het is wel enorm druk en we komen haast niet toe aan de plannen die we hebben.” Dat zijn er heel veel en daarom zijn de dames bezig met het neerzetten van een Taalvoutjes-redactie. Er werd een tijdje terug een oproep geplaatst voor hulptroepen en ze zijn nu bezig met de selectie. Zo hopen zij wat meer tijd vrij te kunnen maken voor alle plannen, zoals een nieuwe app en een memoryspel. “Ook willen we in de toekomst onze website verder uitbreiden met bijvoorbeeld een prikbord waar tekstschrijvers op kunnen adverteren, de allerlaatste en -leukste berichten over alles wat maar met taal te maken heeft, een boekrecensiepagina en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Verder komt er weer een nieuw Taalvoutjesboek (deel 3) en een nieuwe scheurkalender. We hopen dat we nog meer bekendheid krijgen, zodat nog meer mensen zich bewust worden van de rijkdom van onze taal en het belang van correct taalgebruik en zouden ook graag samenwerken met docenten, die vaak melden onze foto’s te gebruiken om hun leerlingen op een leuke manier bewust te maken van het belang van juist taalgebruik. Maar de basis blijft dat er gelachen kan worden.”

De grappigste

Op de vraag welk ‘taalvoutje’ het grappigst is, hoeven de dames niet lang na te denken. “Onze favoriet blijft toch wel ‘Geld voor gehele straat’. De foto met verkeersbord met daaronder die melding doet ons nog steeds schateren. Onlangs ging Gouda met een soortgelijke fout onderuit, toen hebben we alle ‘geld’-fouten nog eens uitgelicht.”

Nieuwsgierig geworden naar Taalvoutjes? Klik hier om de Facebook van Taalvoutjes te bezoeken.

Interview Karin van Leeuwen

Karin van Leeuwen (42 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook