fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ina: “Mijn zus is zo naïef. Ze gelooft werkelijk alles”

Ina kent geen liever mens op aarde dan haar jongere zusje Christel. Ze is getrouwd met een mooie man en heeft twee schattige kindjes. Tot zover klinkt het als een sprookje. “Maar door haar goedgelovigheid benadeelt ze zichzelf behoorlijk…”

Hoezo bestaat Sinterklaas niet?

Christel? Ach Christel was een schatje. Als kind al geloofde ze alles en kon iedereen haar van alles wijsmaken. Tot haar tiende was ze ervan overtuigd dat Sinterklaas echt bestaat en dat Pieten de cadeautjes in de schoorsteen stopten. Wat anderen ook zeiden, Christel bleef vasthouden aan haar geloof.” Dat heeft iets schattigs maar haar goedgelovigheid werd best een probleem toen ze op de middelbare school zat. “Chrissie is altijd al mooi geweest en jongens wilden maar al te graag haar vriendje zijn. Maar op de een of andere manier bedrogen die jongens haar met haar vriendinnen. En ze had het niet eens door.”

Ze verdient dat niet

Zo vaak probeerde Ina voorzichtig haar zusje te vertellen dat ze echt wat minder goed van vertrouwen moest zijn. “Het lijkt wel of ze dat niet kan. Ik vond het verschrikkelijk als ik erachter kwam dat haar vriendje ook met haar vriendinnen stond te zoenen. Christel is zo lief, dat verdient ze gewoon niet. Dus pakte ik het altijd tactisch aan tot ik erachter kwam, dat dat niet werkte. Dus hanteerde ik de directe manier, maar ze weigerde me vaak te geloven.”

Geslepen internetcriminelen

Voor verkopers die van alles vertellen over producten die achteraf helemaal niet waar zijn, is Christel een makkelijke prooi. “Aan afdingen begint mijn zusje sowieso niet, wat inhoudt dat ze altijd overal de volle mep voor betaalt. Erger vind ik dat ze altijd iedereen gelooft. Als een verkoper haar zegt dat ze zonder product A of B niet kan leven, haalt ze gelijk haar pinpas tevoorschijn. Voor internet boeven is ze een heel makkelijke prooi. We weten allemaal dat die mailtjes er heel betrouwbaar uitzien dus dat je echt alert moet zijn, maar Christel trapt daar met open ogen in en betaalt.”

Ik ga promotie maken!

Christel heeft met haar man Lars afgesproken dat ze hem waarschuwt als oplichters contact met haar opnemen via de mail. “Een pak van mijn hart want nu is Christel in elk geval iets bedachtzamer.” Maar nu zit Ina met een groot dilemma. “Nou het zit zo. Marieke is een collega van Christel en een goede vriendin van mij. Laatst kwam Christel helemaal blij naar me toe omdat haar baas haar promotie heeft belooft. Natuurlijk was ik blij voor haar. Totdat ik haar collega Marieke erover sprak die zei dat Christel eerlijk gezegd geen schijn van kans maakt. Maar Christel werkt zich nu een slag in de rondte. Werkt nog meer gratis over dan ze al deed in de hoop dat ze die promotie krijgt. Marieke weet het eigenlijk zeker: Christel gaat die baan niet krijgen. Ik vond het zo vreselijk om te horen.”

Haar baas lacht zich rot

Maar wat moet Ina nu? Moet ze het haar zusje vertellen? “Het is toch belachelijk dat ze elke keer maar weer overwerkt, zonder daar een stuiver voor te krijgen. Die baas lacht zich rot. En dat is precies wat me zo dwars zit: ik heb het idee dat ze wordt uitgelachen en dat mensen misbruik maken van haar goedgelovigheid. Hoe vaak mijn zusje ook is bedonderd, ze blijft het goede van mensen zien en weigert om te verzuren. Dat is een prachtige eigenschap, waarop ik echt wel een beetje jaloers ben. Ik ben veel wantrouwiger dan Christel, misschien soms wel te. Maar ik baal ervan dat mijn zusje steeds maar wordt teleurgesteld terwijl ze voor anderen altijd klaarstaat en altijd de goede kanten van iedereen blijft zien.

Wat zou jij doen? Zou je Christel adviseren een andere baan te zoeken in plaats van wachten op een promotie die toch niet komt? Of zou je zwijgen en hopen dat het misschien toch nog wel doorgaat zodat je haar niet onnodig hoeft te kwetsen. Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Alena Darmel via Pexels

3 reacties

Fiene -

Je zus in goed van vertrouwen wat helemaal niet verkeerd is in deze tijd. Dat ze in het goede van de mens geloofd is het goed recht.
En toch denk ik dat jij en je “goede “ vriendin Marieke niet moet bemoeien met je zus.
Je neemt eigenlijk al met blote ogen aan dat Marieke gelijk heeft (naïef) en je zus niet. Dat vind ik al vreemd. Heeft Marieke de baas gesproken? Zit Marieke ook in de strijd om hogerop te komen en denk ze zo je zus te saboteren om jou in het complot te gooien? Weet je al wat er al is gesproken met je zus? En wie zegt dat de baas haar uitlacht? Misschien heeft ze afspraken gemaakt met de baas waar Marieke geen weet van heeft? Misschien is jouw zus wel heel goed bezig op deze manier en komt ze juist op voor haar belangen en ziet de baas het en is tevreden? Je zegt dat je zus naïef is maar eigenlijk ben jij degene die naïef is om jouw bloedeigen zus niet te geloven maar iemand die blijkbaar jouw beste vriendin is wel. Hmmm vaag toch?

Joris -

Ik lees ‘internet boeven’ en ‘heeft belooft’. Terug naar de eindredactie?

Margreet -

Zou eerst eens een algemeen gesprek hebben met je zus. Vind het vreemd dat ze niet leert van haar ervaringen. Verder is het maar de vraag of het waar is wat Marieke, de collega, zegt. Hoe kan jij dat weten? Blijkbaar zie jij de werkgever niet zitten. Waar is dat op gebaseerd? Klopt het dat je wel erg bemoeizuchtig bent?

Reageer ook