fb
Damespraatjes Damespraatjes

Linda werd door al haar vorige partners in de maling genomen: “Wat doe ik verkeerd?”

bedrogen door alle partners

Liefde is een delicaat iets. Om volledig liefde te kunnen ontvangen en ervaren, is het heel belangrijk je ook volledig open te stellen. Voor veel mensen is dit lastig, het maakt je immers kwetsbaar. Het vermogen om je open te stellen en liefde te kunnen ontvangen wordt door veel factoren bepaald, zoals de relatie die jouw ouders vroeger met elkaar hadden, ervaringen uit het verleden of dingen die je in je omgeving meemaakt. 

Dat ervaringen uit het verleden het vermogen om je open te stellen kunnen aantasten, blijkt wel uit het pijnlijke verhaal van de 32-jarige Linda. Door al haar vorige partners werd ze bedrogen en al op zeer jonge leeftijd besloot ze nooit meer een man te willen. We spraken haar telefonisch.

Uitgelachen

“Op mijn zestiende kreeg ik voor het eerst een vriendje. Frits en ik leerden elkaar kennen op school en zoenden voor het eerst met elkaar na een schoolfeest. Na drie maanden verkering gingen we voor het eerst met elkaar naar bed, iets wat ik heel spannend vond maar het toch maar deed omdat hij het zo graag wilde.” De dag erna doet Frits op school alsof hij Linda niet kent. “Samen met zijn vrienden lachte hij mij uit toen ik naar hem toekwam en hem een kus wilde geven. ‘Ho, ho wat doe je? Ik ben je vriendje niet’ zei hij terwijl al zijn vrienden erbij stonden. Zijn gevoelens waren verdwenen en het was uit. Een week daarna kreeg hij een relatie met een ander meisje van school, waarbij hij naar verluid dezelfde streek uithaalde.”

Rozen en chocolade

Het kost Linda na die nare ervaring heel wat tijd om het daten weer aan te durven. “Pas toen ik 21 jaar was, durfde ik me weer open te stellen. De nare ervaring met Frits had mij zo onzeker gemaakt, maar al mijn vriendinnen zeiden dat hij gewoon een zak was en dat ik bij een nieuw vriendje meer geluk zou hebben.” Linda wordt via een vriendin voorgesteld aan Job, die net als Linda in Utrecht studeert. “Aanvankelijk was ik niet geïnteresseerd in Job en zag ik hem meer als een vriend, maar bij Job was dat anders. Job was op slag verliefd en schoof dat niet onder stoelen of banken. Elke week liet hij rozen bij me bezorgen, stond ’s nachts geregeld voor mijn deur met een enorme reep chocolade en uiteindelijk ging ik overstag. Job en ik kregen een relatie en hadden best een leuke tijd samen.”

Naar bericht

Wanneer Job zijn mobiele telefoon vergeet na een weekend bij Linda, ziet Linda een verontrustend berichtje binnenkomen. ‘Vanavond bij mij of bij jou? Ik heb al dagenlang zin…” las ze. “Ik heb zijn telefoon en al zijn spullen hier in Utrecht in de gracht gegooid. Job hoefde ik nooit meer te zien. Hij heeft eerst nog zijn best gedaan om het goed te maken, maar toen hij zag dat ik hier niet op in zou gaan had hij al snel een nieuwe vriendin.”

Trust-issues

Na twee slechte ervaringen, is Linda al haar zelfvertrouwen kwijt. “Dat je al als 22-jarige vrouw geen geloof in de liefde meer hebt, dat is echt heel triest… En hoe graag ik het ook wilde, het lukte mij niet meer om me open te stellen voor mannen. Ik heb een leuke studententijd gehad, maar ik weet wel dat mijn trust-issues ervoor hebben gezorgd dat ik al die jaren geen vriendje had. Jaloers en boos was ik als mijn vriendinnen zomers met hun vriendjes op vakantie gingen. Verdrietig en eenzaam voelde ik me als ik voor de zoveelste keer kerst zonder partner vierde.”

Psycholoog

Als Linda 28 is, besluit ze met een psycholoog te praten. “Ik had alles: mijn promotie bijna afgerond, een fijn huis, leuke vriendinnen en toch miste ik iets…” In de gesprekken met de psycholoog komt Linda erachter dat ze diep van binnen wel een relatie wil aangaan en ook graag een gezin zou stichten, maar dat haar relaties uit het verleden een diepe wond hebben achtergelaten. “Na een sessie of tien heb ik besloten er toch weer voor te gaan. Niet alle mannen zijn bullebakken en als ik de wens heb om moeder te worden en een gezin te stichten, moest ik het toch echt weer proberen.”

Half jaar swipen

Linda installeert Tinder op haar telefoon en begint met swipen. “Ik was veel te kritisch en kreeg op deze manier geen matches.” Van haar psycholoog krijgt ze het advies om iets minder kritisch naar de mannen te kijken, maar het gewoon te zien als een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen. “Dit heb ik toen gedaan en er ging een wereld voor me open! Mannen die meteen vroegen of ik de lakens met ze wilde delen, mannen met slechte openingszinnen en mannen die eigenlijk niks te melden hadden.” Pas na een half jaar swipen raakt Linda in gesprek met een man die haar wél weet te boeien.

Begripvol

“Ewout en ik hadden meteen een klik. Ik voelde me direct veilig en durfde me voor het eerst in lange tijd weer kwetsbaar op te stellen. Al tijdens onze eerste date in een gezellig café vertel ik hem over mijn historie met daten, mijn sessies bij de psycholoog en hoe moeilijk het voor mij was om het weer te proberen.” Ewout reageert begripvol en vertelt dat ook hij in zijn vorige relatie flink bedrogen is. “Het schepte meteen een band. En waarom ik het dacht weet ik nu niet meer, maar ik had het gevoel dat hij mij nooit de pijn zou willen aandoen die hij zelf ook een keer ervaren heeft.”

Weekendjes weg

De relatie tussen Ewout en Linda verloopt de eerste twee jaar soepel, maar zodra Linda vaker over kinderen begint, wordt Ewout afstandelijker. “Hij ging steeds vaker ’s avonds terug naar zijn eigen huis, wilde in zijn eentje weekendjes weg en zei dat hij iets meer ruimte voor zichzelf nodig had. Ik vertrouwde Ewout en vertrouwde erop dat het wel goed zou komen. But boy, was I wrong…”

Ongeluk

Tijdens een van zijn ‘eenzame weekendjes weg’, wordt Linda uit haar bed gebeld. Ewout en een onbekende vrouw zijn betrokken geraakt bij een ongeluk en liggen in het ziekenhuis. “‘Maar hij was alleen op reis’, zei ik tegen de agent die contact met mij opnam. Maar eenmaal in het ziekenhuis aangekomen, bleek dat niet zo te zijn… Wanneer Ewout bijkomt biecht hij op dat hij samen met de vrouw onderweg was naar een hotel en dat ze daar al maanden samen kwamen. Hij durfde het mij niet te vertellen omdat hij bang was dat hij mij nog meer zou beschadigen.”

Een kip die gouden eieren legt

“Ik ben naar huis gereden en heb alles wat mij aan Ewout deed denken uit mijn leven gewist. Die avond nam ik mij voor nooit meer een man te vertrouwen en dat als ik toe zou zijn aan kinderen, ik het wel alleen zou doen. Een man die te vertrouwen is, is zo zeldzaam als een kip die gouden eieren legt. Ik heb me lang afgevraagd wat ik verkeerd doe, maar inmiddels heb ik door dat het niet aan mij ligt maar aan hen.”

Op respectvolle wijze meepraten over het verhaal van Linda? Dat kan ik de reacties onder dit artikel

Foto door ALINA MATVEYCHEVA via Pexels 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Sandra van Toorn -

Ik kan het maak hetzelfde mer

Reageer ook