fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ilse (15) heeft het Ewing Sarcoom

Ilse is amper 9 jaar als bij haar een zeldzame, kwaadaardige vorm van botkanker wordt geconstateerd:  het Ewing Sarcoom.  Het bericht slaat in als een bom bij het gezin. Er volgen zware jaren. Hun motto Carpe Diem helpt hen om bij de dag te leven en elk klein lichtpuntje te omarmen.

Twee keer eerder lukte het de levenslustige en enorm positief ingestelde Ilse om de strijd tegen kanker te winnen. Begin maart van dit jaar wordt echter opnieuw een tumor ontdekt.

Vader Iomhar:

‘Op 16 december 2010 krijgt Ilse van de huisarts te horen dat er een tumor in haar rechterbeen zit. In het AMC wordt een eerste scan gemaakt, die bevestigt dat het een kwaadaardige tumor is, het Ewing Sarcoom. Deze vorm van kanker komt vooral bij jonge kinderen en jongvolwassenen voor. Ilse wordt  direct geopereerd en uit de botscans die gemaakt worden blijkt dat er geen uitzaaiingen zijn. Een lichtpuntje’.

Operatie van 15 uur

Er komt een intensief behandelplan met chemotherapie, waarna de geslonken tumor verwijderd wordt. Een uiterst spannende dag voor Ilse en haar ouders. Tijdens een 15 uur durende operatie wordt de tumor verwijderd, maar zijn er ook enkele complicaties. Deze worden grotendeels opgelost. Er volgt een nieuwe serie chemokuren.

De bijwerkingen van alle chemokurenzijn enorm, maar mooie momenten zijn er ook. Door het stellen van doelen voor de toekomst zijn de kuren en nare bijwerkingen draagbaar.

Een jaar na de eerste behandeling, de operatie en de chemokuren zijn er geen zichtbare kwaadaardige cellen meer aanwezig in het lichaam van Ilse.

Een gitzwarte nachtmerrie

Oktober 2013. Het begint met zware hoofdpijn, die niet overgaat. Een forse tumor op haar de schedel  zorgt  ervoor dat Ilse haar hersenen ernstig in de verdrukking komen. Het monster is weer terug!

De tumor kan niet operatief verwijderd worden. De behandeling bestaat uit  intensieve bestraling, die meteen start. Ilse toont zich wederom een dappere vechter.

Anderhalf jaar duurt de intensieve behandeling, die gepaard gaat met veel complicaties. Ilse blijft overeind en eind april 2014 is duidelijk dat  ze ook deze keer de ziekte heeft verslagen.

ewing-sarcoom

Niet weer…..

Op 7 maart dit jaar volgt een nieuwe klap in het gezicht van de optimistische Ilse. Er wordt voor de derde maal kanker ontdekt. Dit keer zijn er op de MRI uitzaaiingen zichtbaar op de 6e  en 7e  wervel, ergens vlak onder de hals…..

Dit is verschrikkelijk nieuws! Er volgt weer een nieuwe periode van 28 bestralingen, die meteen van start gaat.

Duidelijke boodschap

Nu Ilse voor de derde keer getroffen is door botkanker is de oncoloog heel duidelijk: ´Heb geen illusie dat de kanker wegblijft. U kunt er vrijwel zeker vanuit gaan dat Ilse ook een vierde keer getroffen gaat worden´.  Het doel van de behandeling zal nu zijn om het monster zo lang mogelijk weg te houden.

Geen kind meer

Op de vraag of Ilse eigenlijk nog wel een kind is, antwoordt haar vader:

‘Nee, Ilse is volwassen, maar met name in het nemen van beslissingen, dat  verwachten de behandelend artsen ook van haar.  Ilse heeft de doorslaggevende stem bij alle te nemen beslissingen. Met haar vriendinnen is Ilse gelukkig gewoon nog een heerlijke 15 jarige puber’.

‘Het is ons ook een raadsel waar Ilse de wilskracht en doorzettingsvermogen vandaan haalt. Ze is waarschijnlijk gewoon een enorme sterke persoonlijkheid. Ilse kijkt niet al te ver vooruit en geniet van de alledaagse dingen die op haar pad komen, vrienden en vriendinnen geven haar ook veel positieve energie’.

Hoe overleef je als ouder?

Vader Iomhar:  ‘Zowel Petra als ik blijven gewoon werken, maar de onzekerheid en machteloosheid hebben wel een min of meer verlammende werking, het is soms moeilijk om nieuwe dingen op te pakken, het vraagt enorm veel energie, maar adrenaline zorgt ervoor dat we de dingen doen die we moeten doen. En als Ilse dan weer uit haar dal klimt, als ze zich weer goed voelt, dan geeft dat ook wel meteen weer veel energie en lukt het om te genieten van de mooie dingen van het leven’.

Enorm veel steun

Het medeleven en de hulp van familie, vrienden, verplegend personeel, school en collega´s zijn onontbeerlijk en geven veel kracht. Een grote groep renners uit alle windstreken van Nederland, heeft meegedaan aan TEAM ILSE RUN FOR KIKA.

Almere – zondag 5 juni 2016 – De Kemphaan: 5 0f 10 kilometer rennen voor de Stichting Kinderen Kankervrij. Online inschrijven  kan nog tot vrijdagochtend 3 juni 09.00u of aanmelden op de dag zelf. Meer informatie: https://www.runforkika.nl/almere

Op de blog van Ilse kun je meer over haar lezen: http://www.capraro.nl/blog

Lisanne Teeuwen (55), moeder van twee volwassen dochters, leerkracht Taalklas op een basisschool, (inval)leerkracht basisonderwijs en daarnaast nog steeds op zoek naar die ene uitdagende, bij haar talenten passende baan. Een veelheid van passies en hobby’s maken dat ze zich geen seconde verveelt. Op sportief gebied: wandelen, fietsen en roeien. Creatief: kleding maken. Cultureel: museumbezoek en kunstgeschiedenis. Ontspanning: veel lezen, schrijven, muziek en puzzelen. Een boogschutter ten voeten uit.

5 reacties

judith -

Er is een prachtig boek over dit meisje dat 25 april ten doop wordt gehouden in het AMC. Het behandelt meer dan alleen het lieve dappere meisje en de opbrengst is in het geheel bestemd voor wetenschappelijk onderzoek naar deze gruwelijk botkanker. Facebook Monument Voor Maartje Van Winkel

judith eijkel-koorn -

ik heb een boek geschreven over mijn dochter Maartje van Winkel die , bijna 15 ook overleed aan deze akelige ziekte. De dokters zochten 6 jaar lang verkeerd en kwamen veel te laat tot de goede diagnose.
Waar kan ik iets met de levensbeschrijving van dit bijzondere meisje dat de minister een brief schreef om te melden dat er met haar dood een plekje vrij zou komen voor haar klasgenootje uit Afghanistan dat men wilde terugsturen?

judith eijkel-koorn -

Ik heb net bijna mijn boek af. Het is de levensbeschrijving van Maartje van Winkel, mijn dochter die 11 jaar geleden overleed. Ook zij overleed aan een Ewing Sarcoom. het duurde 6 jaar voor haar klachten serieus genomen werden. Omdat de klachten raadselachtig waren , kwamen en gingen, zocht men liever naar iets psychisch. De kanker, een zeldzame soort, had zich goed verstopt. Ze heeft veel soren nagelaten.
Wat kan ik met mijn verhaal? Het is niet alleen kommer en kwel.
Ik hoor het graag.
Vriendelijke groeten

Judith

sandra -

Hoi lieve Judith,
Dank je wel voor je mooie en openhartige reactie onder het artikel. We nemen heel graag even contact met je op. We sturen je vandaag een mailtje.

Liefs,
Sandra van Damespraatjes

Iomhar -

Judith, ik ben de vader van Ilse, de vader van het meisje waar dit verhaal over gaat.
Ik heb alledrie je berichten gelezen, en ondanks dat het natuurlijk verschrikkelijk is wat je allemaal hebt moeten doorstaan, heb ik er alleen maar een naar gevoel bij.
Je probeert aandacht te trekken voor je eigen verhaal, het gaat niet om onze dochter, het gaat om jouw verhaal, terwijl het verhaal om Ilse gaat, geen enkele empathie, alleen maar jij, en niemand anders, denk even na de volgende keer als je ergens op reageerd.
Succes met het verkopen van je verhaal.

Reageer ook