Ik masturbeer zo’n drie keer op een dag en doe het zelfs in het toilet op mijn werk. Is dat normaal?

Beste Vera, ik heb een probleem waarvoor ik me enorm schaam. Ik ben 42 jaar, heb drie kinderen en ben getrouwd. Mijn man en ik hebben regelmatig seks. Daarnaast masturbeer ik. En daar is gelijk het probleem: ik doe dat wel twee keer, soms drie keer op een dag. Ik probeer het gevoel te negeren, maar dat lukt niet. Sterker: het lijkt wel of het steeds dwangmatiger wordt. Ik heb de behoefte ook als ik op mijn werk ben. Eerst probeer ik het gevoel te onderdrukken maar als ik dan echt niet meer houd, vlucht ik naar de wc om het te doen. Zo langzaamaan beheerst het mijn dag en heb ik het idee dat het alleen maar erger wordt. Ik weet niet wat ik hiermee aan moet. Groet, Brenda.

Lieve Brenda,

Ik snap dat je even niet weet waar je het zoeken moet. Met masturberen is niks mis. Het kan ontspannend zijn om het met jezelf te doen. Het doet niets af aan het seksleven dat je met je man hebt. Het met jezelf doen heeft veel voordelen. Vrouwen zouden het dan ook veel vaker met zich zelf moeten doen. Het is goed tegen slapeloosheid en het kan bekkenproblemen verhelpen. Als je gespannen bent, of stress hebt is het ook fijn.

Bij jou lijkt het masturberen inderdaad wat dwangmatig. Ik ben benieuwd of je gedurende moeilijke periodes het vaker doet. Dat zou namelijk kunnen duiden op onderliggende problemen.
Mensen die er last van hebben dat ze zichzelf continu moeten bevredigen, schamen zich daarvoor. Het is niet een onderwerp dat je makkelijk bespreekt. Ermee stoppen in de hoop dat de behoefte afneemt, is zinloos. Het probleem wordt dan alleen maar groter.

Laat ik voorop stellen dat zelfbevrediging gezond is. Als jij er geen last van hebt dat je drie of vier keer per dag een orgasme wilt hebben, is het ook geen probleem. Dat wordt het wel als je dagelijkse leven er onder gaat lijden. Of als je sombere gevoelens krijgt. Depressief wordt. Of als je lichamelijke klachten krijgt. Dan is het tijd om hulp in te schakelen van professionals. Instanties als Jellinek bieden hulpprogramma’s aan. Zij onderzoeken samen met jou waar die drang vandaan komt.

Ik wil je zeker geen verslaving aanpraten, want er zijn mensen die het wel vijftien keer per dag doen en zich daarbij prima voelen. Het is goed bij jezelf na te gaan hoe je erin staat. En het probleem vooral niet groter maken dan het is.

Als je een goede band met je huisarts hebt, zou je het met hem kunnen bespreken. Ik hoop dat je iets kunt met mijn advies en dat je je gesteund voelt. Het beste!

Liefs,

Vera

*In verband met privacy redenen hebben we deze namen aangepast. 

Herken je het probleem van Brenda? Heb je tips? Adviezen? Deel ze in de comments onder dit artikel.


Reageer ook