fb
Damespraatjes Damespraatjes

Huisdieren verzorging: van konijnen tot honden

Wil jij een nieuw familielid toevoegen aan jouw huishouden, maar weet je niet welk huisdier het meest geschikt is voor jou? In deze blog bespreken we in vogelvaart de meest standaard huisdieren en wat komt kijken bij elk soort huisdier. Een konijn vergt namelijk een hele andere verzorging dan een hond of hamster. Zo kan jij een weloverwogen besluit maken en weet je waar je aan begint. Huisdieren verzorging: van konijnen tot honden.

Een hamster verzorgen

Een hamster is een klein diertje dat graag graaft. Hamsters zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, helemaal geen enthousiaste klimmers. Een klimmende hamster kan zichzelf flink verwonden wanneer hij/zij valt. Zorg ervoor dat je in een hamsterkooi dus altijd minimaal 15 cm aan bodembedekker kan strooien. Dit hoef je maar eens in de paar maanden te verschonen, veel hamsters doen hun behoefte namelijk in dezelfde paar plekjes, waardoor je wekelijks aan ‘spot cleaning’ kan doen. Een hamster drinkt graag water uit een ondiep schaaltje en je kunt het eten van een hamster aanbieden in een schaaltje of door de kooi strooien. Daarnaast maak je een hamster blij met verschillende verstopplekken in de kooi, zoals huisjes en tunnels. De meeste hamstersoorten leven solitair.

Een konijn verzorgen

Een konijn kan binnen en buiten worden gehouden. Konijnen verzorging is voor beide kooien vrijwel hetzelfde: de kooien moeten wekelijks worden schoongemaakt, zodat het konijn niet in zijn/haar eigen uitwerpselen leeft. Konijnen hebben veel leefruimte nodig. Wist je dat konijnen in het wild tientallen kilometers per dag afleggen? Het is dus zielig om een konijn de hele dag in een kooi te laten zitten. Konijnen drinken het liefst uit een flesje of bakje en zijn liever niet alleen. Stop niet zomaar twee vreemde konijnen in een hok, maar laat ze voorzichtig kennismaken en laat ze eventueel koppelen door een expert.

Een hond verzorgen

Een hond is een heel ander soort huisdier dan een hamster of konijn. Een hond kan je niet even ‘wegstoppen’ in een kooi. Een hond woont in jouw woonruimte en moet minimaal vier keer per dag naar buiten om te wandelen en zijn behoeftes te doen. Daarnaast moet je de ruimte hebben voor een hondenbench of kussen en drinkbakken. Daarbij zijn dierenartskosten voor een hond vaak veel hoger dan voor kleine huisdieren en moeten honden worden opgevoed. Honden zijn er in alle soorten en maten, maar haal niet zomaar een hond in huis. Sommige rassen hebben veel meer beweging nodig dan andere rassen. Kijk daarom eerst of een bepaald ras wel bij jouw manier van leven past. Er wordt vaak gedacht dat kleine honden weinig beweging nodig hebben, maar niets is minder waar. Koop dus nooit een hond op uiterlijk, maar kijk ook naar wat de hond nodig heeft om een goed leven te hebben.

Een huisdier uitkiezen

Wanneer je een huisdier uitkiest, moet je dus niet alleen kijken naar of het een schattig dier is of niet. Sta ook stil bij de bijkomende en terugkerende kosten, zoals het voer, dierenartskosten, speelgoed dat je af en toe moet vervangen en opvoedingscursussen.

Had jij stilgestaan bij deze huisdieren verzorging? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Afbeelding: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook