fb
Damespraatjes Damespraatjes

Huidkankerpatiënten en dermatologen: “Verwijder zonnebanken uit sportscholen!”

Een jaar of tien geleden deed ik het nog weleens: een zonnebankje pakken. Heerlijk vond ik het, die warme lampen en het bruine kleurtje na afloop. Dagenlang kon ik uitkijken naar het moment waarop de warme blauwe lampen aansprongen en mijn huid het licht kon absorberen. Inmiddels doe ik het al jaren niet meer en ben ik behoorlijk anti. Dit kwam door een gesprek met een dermatoloog in opleiding op een feestje waar ik was. Ik vertelde dat mijn opa huidkanker had gehad en dat ik mij daar soms ook best zorgen over maakte. Haar advies: niet onder de zonnebank en altijd een hoge spf op bij het naar buiten gaan. 

Geen medelijden

Tot op de dag van vandaag volg ik dat advies. In het begin miste ik de zonnebank en het kleurtje, maar vandaag de dag haal ik mijn geluk uit andere dingen. Tijdens de wintermaanden plan ik wekelijkse openhaard-avondjes voor de warmte en gebruik ik een zelfbruiner om mijn witte melkflessen wat op te vrolijken. Ook probeer ik tijdens die maanden zo veel mogelijk naar buiten te gaan wanneer de zon wél even schijnt, uiteraard met een laagje factor 30 op mijn gezicht. Kortom: met mij hoef je geen medelijden te hebben.

Ban de zonnebank

Toch zijn er veel mensen die nog wel dat zonnebankje meepakken. Huidkankerpatiënten en dermatologen roepen sportscholen daarom op om de zonnebanken uit hun filialen te verwijderen. Dermatologen vinden het gezonde karakter van een sportschool niet te rijmen met de ongezonde eigenschappen van de zonnebank. “We doen een beroep op uw sportieve hart, uw moreel kompas en maatschappelijke verantwoordelijkheid: ban de zonnebank!”, roepen ze dan ook op in het AD.

52 procent

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in ons land. 52 procent van alle nieuwe kankerpatiënten heeft huidkanker, wat neerkomt op een stijging van 70.000 patiënten per jaar. Wat het nog schrijnender maakt is dat dit aantal steeds verder doorstijgt. Wij begrijpen de oproep om de zonnebanken te verwijderen wel, maar hopen vooral dat mensen zelf er niet meer onder willen liggen. Als je ze op de ene plek weghaalt, zoeken gebruikers mogelijk een andere plek op om te zonnen. Ik hoop dan ook echt dat mensen inzien wat de schade kan zijn er zelf de keuze maken hem niet meer te gebruiken.

Enne, je kunt niet alleen kanker van de zonnebank krijgen, maar ook dikke vette rimpels. En zeg nou zelf: ook daar zit je niet op te wachten toch? 

1 reactie

Joris -

Mensen die een zonnebank gebruiken zijn vast ook niet vies van andere hulpmiddelen als botox. Rimpeltjes ook weer opgelost. Mijn vooroordeel over zonnebang-gangers is dat het veelal ordinaire mensen zijn.

Reageer ook