fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hosselen alleen voor drugsdealers? Zo verdien ook jij er geld mee!

Droom je ervan je geld te verdienen met het bakken van taarten? Of wil je ieder jaar drie maanden reizen? Dat kan, als je gaat hosselen! 

Het kán: geld verdienen met wat je het liefste doet, of ieder jaar een lange reis maken – als je gaat hosselen. ‘Hosselen’ betekent dat je je geld bij elkaar krijgt met allerlei klusjes en baantjes. Het heeft een vervelende bijklank gekregen sinds het door drugsdealers wordt gebruikt, maar het principe van hosselen is dat je inkomsten organiseert door verschillende bezigheden. Veel kleine inkomstenstromen maken namelijk één grote. Tien heerlijke eigengebakken taarten leveren misschien nog niet voldoende op om van te leven, maar als je het bakken combineert met hier en daar een andere klus, kom je een heel eind. En de enorme bonus is: je doet het werk dat je leuk vindt!

Zelf hossel ik al vijftien jaar: ik ben directeur van Stichting LIFT, schrijver, trainer, coach, moestuinier en hospita. Het hosselen kwam toevallig op mijn pad. Door ziekte zou ik in de WAO terechtkomen, maar had daar ik absoluut geen zin in. Ik nam een advocaat in de arm, regelde een ontslagvergoeding en nam zo voor altijd afscheid van mijn carrière. Ik besloot te hosselen, links en rechts kleine klussen en opdrachten aan te nemen. Het was niet een makkelijke periode, maar ik leerde dat je te allen tijde de regie over je eigen leven kunt nemen en een nieuw bestaan kunt opbouwen.

Iedereen kan hosselen, want mensen zijn geboren ondernemers. Dat zie je aan peuters en kleuters. Nieuwsgierig verkennen ze de wereld, en zetten die naar hun hand. Ze bouwen, knutselen, tekenen, doen de geweldigste uitvindingen…

Openheid, creativiteit, durf en onbevangenheid zijn de belangrijkste eigenschappen voor een ondernemende hosselaar – precies de eigenschappen die je als peuter en kleuter nog hebt, maar die je later grotendeels kwijtraakt. Gelukkig kun je die eigenschappen ontwikkelen (in mijn boek geef ik je hiervoor een aantal tips).

Ook optimisme is belangrijk voor een hosselaar. Niet elke onderneming is immers vanaf dag één een doorslaand succes. En ook optimisme kun je leren. Door je te oefenen in optimistisch denken, voel je je beter en zie je meer mogelijkheden om je leven te veranderen. Dus maak er een gewoonte van op de leuke dingen te letten: de heerlijke eerste kop koffie ’s morgens, de glimlach van de trambestuurder, de knuffel van je kat. Hoe meer aandacht je besteedt aan dit soort kleine geluksmomenten, hoe meer je je ervan bewust wordt en hoe gelukkiger je bent. Wees dus blij met iedere kans die zich aandient om te hosselen: het maakt je gelukkiger én het stelt je in staat het werk te doen waar je gelukkig van wordt. Zo word je een happy hosselaar!

Dr. Jeanine Schreurs is een internationaal expert op het gebied van duurzame leefstijlen en schreef het boek ‘Ga Hosselen, geld verdienen door ondernemend te leven‘. Sinds ze vijftien jaar geleden haar goedbetaalde managementbaan vaarwel zei, is ze een tevreden hosselaar: ze is schrijver, trainer, hospita en moestuinier. Ga Hosselen, geld verdienen door ondernemend te leven is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com voor € 19,50.

Bekijk op bol.com

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook