fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoeveel uur mag je autorijden met een kind van 4 jaar?

Hoeveel uur mag je autorijden met een kind van 4 jaar?

Met heel wat vakanties en vrije dagen in het vooruitzicht, zijn veel mensen weer flink aan het vakantieplannen geslagen. Wij gaan binnenkort een paar nachtjes naar Cadzand in Zeeland. We vinden het daar altijd goed toeven, zo aan het strand. De badplaats ligt in Nederland, maar dat betekent niet dat het dichtbij is. Wist je dat wij er vanuit Bussum 2 uur en 50 minuten over doen om daar te komen? Het is voor ons (in Nederland) de meest verre plek waar we naartoe kunnen rijden. Zelfs Eemshaven (in de kop van Groningen) en Maastricht zijn minder ver. Wij vinden die autorit helemaal niet erg; het geeft ons het gevoel dat we er écht even helemaal uit zijn. Het is onderdeel van de voorpret, ook voor onze dochters van 3 en 5 jaar oud. Een rit van 3 uur is goed te doen. Maar ik vroeg me af: hoeveel uur mag je autorijden met een kind van 4 jaar? En hoe houd je het gezellig?

Hoeveel uur mag je autorijden met een kind van 4 jaar?

Er wordt in de wet niks gezegd over het maximale aantal uur dat een kind in de auto mag zitten. Technisch gezien mag je zo lang autorijden met een kind van 4 jaar als jij zou willen. De vraag is natuurlijk wel: is het verstandig? In algemene zin wordt er gesteld dat je met een kind van 4 op de achterbank ongeveer 4 uur kunt autorijden. Daarbij wordt geadviseerd om elke 2 uur even te stoppen.

6 dagen onderweg

Als jullie een lange rit voor de boeg hebben, is het helemaal niet handig om maar 4 uur per dag te rijden. Stel: jullie gaan naar Oostenrijk, dan zit je toch al snel 10 uur in de auto. Volgens bovenstaande richtlijn zou je er dan 3 dagen over moeten doen. Je bent dan 6 dagen bezig met de heen- en terugreis. Beetje zonde van je vakantiedagen toch?

Hoe doen wij het?

Wij zijn van de overtuiging dat je langer dan 4 uur per dag kunt rijden met een kind van 4 jaar. Hoe lang, dat is afhankelijk van het kind. Bij lange ritten (langer dan 6 uur), rijden wij vaak ’s nachts. De kinderen liggen te slapen op de achterbank en worden wakker als we op plaats van bestemming zijn. Mijn man en ik wisselen elkaar af met rijden, zodat de ander even zijn ogen kan sluiten. Bij ritten van 6 uur of minder, rijden wij gewoon overdag. We stoppen dan elke 2 uur om even te tanken, plassen, iets te eten of gewoon even de benen te strekken.

Hoeveel uur mag je autorijden met een kind van 4 jaar?

Unsplash+

Voldoende gezonde lekkernijen

Op de achterbank zorgen we voor voldoende lekkernijen. Voor allebei de kinderen maak ik een eigen trommeltje (wij zijn doel op de Mepal producten) vol gezonde snacks. Natuurlijk hebben we ook ongezonde snacks bij ons, maar die liggen niet achterin. Misselijke kinderen en lange autoritten zijn geen goede combinatie 😉 In de auto luisteren we graag naar podcasts speciaal voor kinderen. Wij vinden de podcasts van Abel, Bella de Koe, Ezelsoren en Z@ppelin heel erg leuk.

iPad kijken

Hoe zit het met de iPad? Daar kun je ze zeker naar laten kijken. Tijdens een lange autorit is het een fijne afleiding. Wij proberen dit steeds in blokken van 45 minuten te doen. Dus 45 minuten iPad en dan 45 minuten naar buiten kijken, spelletjes spelen, podcast of radio luisteren of gewoon met elkaar kletsen. ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’ of buitenlandse nummerborden tellen zijn goede manieren om een lange rit leuk te maken.

Betrek ze erbij

Tot slot is het goed om ook jonge kinderen bij de reis te betrekken. Leg uit dat jullie lang in de auto moeten zitten en waar jullie naartoe rijden. Als ze snappen waarom jullie zo lang onderweg zijn, is het een stuk minder vervelend. Vertel veel, zoals door welke landen jullie allemaal rijden, welke taal ze daar spreken en welk eten ze daar eten. Als ze zich betrokken voelen, kunnen ze het vaak een stuk beter aan.

Hoeveel uur mag je autorijden met een kind van 4 jaar? Samengevat kun je dus zeggen dat er geen vast advies voor te geven is. Ik ben heel benieuwd hoe andere ouders hiermee omgaan. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Bovenste afbeelding: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook