fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoeveel medische kosten maak jij per jaar?

Heb jij enig idee hoeveel medische kosten jij per jaar maakt? Voor veel mensen geldt dat zij hier eigenlijk totaal geen inzicht in hebben. Een paar honderd euro? Een paar duizend? Geen idee! Logisch ook wel, want voor de meeste zorgkosten die je maakt kun je een beroep doen op je zorgverzekering. En dat betekent meestal dat je zelf nooit een rekening onder ogen krijgt. Maar let wel op: ben je niet goed verzekerd, dan belanden er misschien toch wat rekeningen op je deurmat. En dan zie je opeens met eigen ogen hoe hoog deze uit kunnen vallen.

Over de basiszorg hoef je je geen zorgen te maken

Het goede nieuws is dat je je over de zorg die de meeste mensen het meest gebruiken, en waar we ook echt niet zonder kunnen, geen zorgen hoeft te maken. Daarvoor heb je namelijk een Basisverzekering afgesloten. Deze verzekering is wettelijk verplicht, je moet hem dus echt afsluiten, en is voor de meeste mensen goed betaalbaar. De dekking is zo dat de medische zorg waar iedereen altijd gebruik van zou moeten kunnen maken ook altijd vergoed wordt.

Bij deze zorg kun je denken aan een bezoekje aan de huisarts, dat altijd via het basispakket vergoed zal worden. Maar ook bij een medisch specialist kun je zonder extra kosten terecht, net zoals je je geen zorgen hoeft te maken over een opname in het ziekenhuis. Wel zo prettig, want daar wil je op dat soort momenten ook helemaal niet mee bezig zijn. Hoe hoog de kosten zijn die je in deze gevallen maakt weet je niet, en dat mag je ook gerust zo houden: de verzekeraar betaalt ze tenslotte.

Betalen voor de tandarts of de fysiotherapeut?

Waar veel kosten in het basispakket zitten, zitten veel dat ook niet. Zo wordt bijvoorbeeld de tandarts voor volwassenen niet vergoed vanuit de basisverzekering. En dat kan best even schrikken zijn, als je dat niet door hebt gehad! Veel verzekeraars bieden aanvullende tandartsverzekeringen aan om deze schrik te voorkomen. Een bezoekje aan de tandarts, zeker als er ook daadwerkelijk behandelingen moeten plaatsvinden, kan namelijk al snel enkele honderden euro’s kosten. Kosten die je zelf moet betalen, als je niet aanvullend verzekerd bent.

Ook voor fysiotherapie betaal je in principe zelf, tenzij je een aanvullende verzekering hebt afgesloten die een aantal behandelingen vergoedt. Het is zaak om zelf in de gaten te houden hoeveel behandelingen dit zijn, want zijn deze ‘op’ en kom je nog steeds bij de fysio, dan zal je de rekening hiervoor ook zelf moeten gaan betalen.

Reageer ook