fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe werken maten bij kinderkleding en hoe kies ik de goede maat?

Hoe werken maten bij kinderkleding

Net als veel andere moeders, vind ik het heerlijk om voor de kinderen te shoppen. Ze groeien snel en dus kan ik dat ook lekker vaak doen! Het liefst zou ik ze elke dag volledig uitdossen in jurkjes, kraagjes, hoge sokken en lakschoentjes. Maar geloof het of niet: mijn meiden lopen het liefst in een spijkerbroek, een katoenen shirt of trui en op sneakers. Ach, ik begrijp dat natuurlijk helemaal en shop deze spullen dan ook met liefde voor ze. Wat ik bij het winkelen, en dan met name online, erg wél lastig vind zijn de maten bij kinderkleding. Hoe werken maten bij kinderkleding en hoe kies ik de goede maat?

Welke maten kinderkleding? 

Kinderkleding is verkrijgbaar vanaf maat 44 en loopt tot maat 176. Maat 44 is de allerkleinste babymaat en wordt vooral gedragen door hele kleine en vaak te vroeg geboren kindjes. Vanaf maat 98 spreken we over kindermaten, dit is de maat die kindjes tussen de twee en drie jaar vaak passen. Gemiddeld genomen is maat 176 geschikt voor kinderen van ongeveer 16 jaar oud, maar hierbij is het natuurlijk volledig afhankelijk van de lengte en vorm van het lichaam.

Hoe werken maten bij kinderkleding?

Maar hoe werken maten bij kinderkleding? Waar staan de getallen voor en hoe kies ik de juiste maat? Het getal van de maat is de maximale lengte die het kind kan hebben om dat kledingstuk te passen. Is jouw kindje 105 centimeter lang? Dan kies je normaal gesproken voor maat 110. Is jouw kindje 122 centimeter lang? Dan kan het zijn dat hij/zij nog nét in maat 122 past, maar waarschijnlijk zit een maat 128 beter.

Proporties

Dankzij deze ‘makkelijke’ maten, is het vrij eenvoudig om de juiste maat voor je kindje te kiezen. Let er hierbij wel op dat het gemiddelden zijn en dat elk kledingstuk natuurlijk anders valt. Ook kan het zo zijn dat jouw kindje iets anders geproportioneerd is, bijvoorbeeld met lange benen of juist een lange romp. Het kan dan zijn dat de werkelijke maat niet overeenkomt met de lengte van jouw kind.

Zeker weten dat het past

Shop je online en wil je zeker weten dat je goed zit? Meet je kindje dan op en kijk in de maattabel van dat merk/kledingstuk om te kijken voor welke kledingmaat je het best kunt kiezen. In principe is dit de meest betrouwbare manier van online winkelen. Uiteraard is een ‘ouderwets’ bezoekje aan de kledingwinkel ook een goede manier om er zeker van te zijn dat je de goede maat koopt. Zeker als je voor een speciale gelegenheid winkelt kan dit verstandig zijn.

Praat mee

Hoe werken maten bij kinderkleding: wist jij dat? Ik ben heel benieuwd. Persoonlijk wist ik wel ongeveer dat het zo werkte, maar had er eigenlijk nooit helemaal bij stilgestaan. Ook wist ik niet dat het getal van de maat iets zegt over de maximale lengte van een kind. Shoppen wordt nu denk ik wel een stuk makkelijker! Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we super gezellig 🙂

Afbeelding: Joao Perini via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook