fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe weet je wat jouw ideale gewicht is?

We weten allemaal dat het hebben van een gezond gewicht heel erg belangrijk is. Bij overgewicht en obesitas neemt de kans op diabetes type 2, hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten en bepaalde soorten kanker enorm toe. Maar, ook ondergewicht kan gezondheidsklachten met zich meebrengen. Je hebt dan vaak een tekort aan belangrijke voedingsstoffen, je hebt maar weinig reserves en je voelt je sneller lamlendig en ziek. Goede redenen om voor een gezond gewicht te gaan!

BMI berekenen

Maar hoe weet je nou of je gewicht gezond is? Het Voedingscentrum raadt om je BMI-score te berekenen. Je BMI geeft de verhouding tussen je gewicht en je lengte weer en geeft vaak een goed en betrouwbaar uitspraak over de gezondheid van jou gewicht. Benieuwd wat jouw BMI is? Op de website van het Voedingscentrum kan je hem berekenen.

scale-diet-fat-health-53404

Bekijk je BMI score kritisch

Hoewel het BMI voor veel mensen een goede graadmeter is, moet je ook zelf kritisch blijven kijken naar je lichaam en je gezondheid. Een BMI zegt namelijk niks over je spiermassa, vetmassa en buikvet. Je kunt dus een te hoog BMI hebben, maar wel een gezond gewicht hebben. Ook kan je een gezond BMI hebben, maar geen gezond gewicht. Twijfel je? Maak dan een afspraak bij je huisarts of met een diëtist. Hier nemen ze meer factoren mee dan alleen je lengte en gewicht. Ook wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft is het slim om niet teveel aan het BMI vast te houden.

Koop een weegschaal

Om een gezond gewicht te behouden is het slim om elke week even op de weegschaal te stappen. Zo kan je je gewicht goed in de gaten houden en snel ingrijpen wanneer je te licht of te zwaar dreigt te worden. Het is een stuk vervelender om na een jaar te ontdekken dat je onopgemerkt 5 kilo bent aangekomen. Koop dus een betrouwbare personenweegschaal om zelf je gewicht in de gaten te houden. Eet gezond, gevarieerd en niet teveel. Blijf lekker bewegen en geniet met mate van alcohol. Zo komt het helemaal goed!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook