fb

Hoe weet je of je allergisch voor sieraden bent?

Mensen in mijn omgeving moeten er weleens om lachen: mijn totale budget-kleding in combinatie met een kostbare handtas en kwalitatief hoogstaande sieraden. “Wauw wat zie je er prachtig uit”, zei een vriendin laatst. “Was vast een duur jurkje?”. Stomverbaasd was ze toen ik vertelde dat ik hem voor 5 euro in de uitverkoop bij de HEMA had gekocht. “Het zijn de tas, het horloge en de oorbellen die de look maken”, knipoogde ik. Op kleding ben ik vaak snel uitgekeken. Maar van mooie tassen en bijzondere handgemaakte oorbellen kan ik een leven lang genieten. Bij sieraden is er nog een reden waarom ik alleen voor kwaliteit kies, ik ben namelijk allergisch voor sieraden. Niet allemaal hoor, maar wel sieraden van slechte kwaliteit. Ik leg je uit hoe je weet of jij hier ook last van hebt, op welke stoffen je mogelijk reageert en welke sieraden je waarschijnlijk wel gewoon kunt dragen.

Waar worden sieraden van gemaakt?

Het grootste deel van de sieraden wordt in de basis gemaakt van edel metalen (zoals zilver, goud, palladium of platina) of minder edele metalen (zoals edelstaal, zirkonium of titanium). Soms worden deze metalen gebruikt in combinatie met dingen als parels, glas, plastic, schelpjes, leer, hout, edelstenen enzovoorts.

Hoe weet ik of ik allergisch voor sieraden ben?

Bij een allergie voor een bepaald sieraard krijgen de meeste mensen last van contactallergie. Je krijgt dan een rode huid die jeukt of branderig aan kan voelen.

Op welke stof reageer ik?

De meeste mensen die allergisch reageren op bepaalde sieraden doen dit omdat er (kleine hoeveelheden) nikkel, chroom-6 of zware metalen inzitten.

Welke sieraden kan ik veilig dragen

Over het algemeen geldt: hoe zuiverder het edelmetaal, hoe kleiner de kans op een reactie van de huid. Materialen van goud of zilver met een hoge zuiverheid zijn voor de meeste mensen prettig in het gebruik. Zelf kies ik ook altijd voor sieraden van écht goud, zilver of RVS. Zo weet ik dat ik geen last van huidklachten krijg.

Is dat niet heel duur?

Sieraden zijn te koop in allerlei prijsklassen. Zo ook bij zilveren en gouden sieraden. Zoek naar mooie merkjes die handgemaakte sieraden en/of sieraden van hoge kwaliteit voor een goede prijs maken. Je kunt ook flink in de kosten besparen door voor ‘lichte’ en ‘holle’ sieraden te kiezen. Zo is een massief gouden armband altijd vele malen duurder dan een holle goud-vergulde armband. Shop slim!

Conclusie

Als je allergisch voor sieraden bent kun je meestal gewoon sieraden vinden waar je wel goed op reageert. Kijk hierbij altijd naar sieraden van een zuivere samenstelling. Daarnaast is het altijd goed om te blijven experimenteren. Schrijf op waar je wel goed op reageert en kies hier de volgende keer ook weer voor.

Heb jij last van een allergie? Ik ben heel benieuwd. Praat mee in de reacties onder dit artikel.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Foto door: gdtography

Reageer ook