fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe vergroot je het zelfvertrouwen van je puberdochter?

Heb je een puberdochter? Het is mooi om haar te helpen om haar zelfvertrouwen een boost te geven. De puberteit is immers een spannende en belangrijke tijd. Hoe krachtig is het als je je dochter hierbij kunt helpen? Dit kun je op een heleboel manieren aanpakken. In dit artikel vind je onze tips.

Eerste hulp bij acne

Een bekend probleem voor pubers? Acne en puistjes! Heel veel tieners en pubers krijgen hiermee te maken. Het ontstaan hiervan heeft vaak te maken met verandering in de hormonen. En dat kan helaas behoorlijk onzeker maken. Gelukkig kun je puistjes vaak vrij goed aanpakken. Wat acne is? Het is een huidaandoening die optreedt zodra talgklieren en haarzakjes verstopt raken met olie, ofwel talg, en dode huidcellen. Dit zorgt voor puistjes, mee-eters en een vette glans op de huid. Het is een goedaardige aandoening, maar kan natuurlijk wel vervelend zijn. Als je dochter het fijn vindt, kun je haar helpen het zo veel mogelijk te verminderen. Het is allereerst goed om te weten dat de beste behandeling per persoon verschilt. Een dermatoloog of schoonheidsspecialist kan advies geven over de beste verzorgingsproducten. Ook dagelijkse aanpassingen kunnen helpen, denk aan vaak de handen wassen en van de pukkeltjes afblijven. Hier kun je je kind op wijzen.

Praat en relativeer

Je kunt je dochter helpen te relativeren. Voor pubers kunnen sommige dingen immers heel dramatisch lijken, terwijl het in werkelijkheid wel meevalt. Let op: neem de zorgen en problemen van je dochter wel serieus. Probeer je in te leven in haar belevingswereld. Bied een luisterend oor aan. En vertel daarna pas dat het in het grote plaatje misschien best meevalt. Je kunt met anekdotes of vergelijkingen komen. We nemen acne nog een keer als voorbeeld. Vertel je dochter bijvoorbeeld dat ongeveer 85% van de pubers en jongvolwassenen tussen de leeftijd van 12 en 24 jaar acne hebben. Zo voelt je dochter zich minder alleen, als ze hier last van heeft. Het aanpakken van dit huidprobleem is belangrijk, waar de huidverzorgingslijn Effaclar bij helpt. Daarnaast is het ook goed om het er samen over te hebben. Praat samen over alle issues die in haar leven spelen. Zo blijf je ook meteen goed op de hoogte, wat natuurlijk wel zo fijn is. Hoe relaxter deze gesprekken zijn, hoe opener je dochter is tegenover jou.

Laat haar keuzes maken

Het zelfvertrouwen van een kind groeit als een kind zelf keuzes leert te maken. Zo kan je dochter immers meer op zichzelf vertrouwen! Laat haar daarom zeker zelf keuzes maken. Je hebt als ouder misschien het idee dat je alles voor je kind wilt bepalen. Maar op een gegeven moment is je kind oud genoeg om hier zelf over na te denken. Je hoeft echt niet altijd maar de hand van je dochter vast te blijven houden. Door haar zelfstandiger te maken, groeit haar zelfvertrouwen. En dat is nu juist zo goed!

Spreek uit dat je trots bent

Iedereen vindt het leuk om te horen dat iemand trots op je is. Spreek dit dus goed uit naar je kind toe. Na het behalen van een belangrijke prestatie, of dat nu op school of bij het sporten is, doe je dat misschien al goed. Maar het is ook mooi om je waardering zomaar eens uit te spreken, op een random moment. Juist als je dochter het niet verwacht, kan het impact hebben. Kinderen die geprezen worden, ontwikkelen makkelijker meer zelfvertrouwen. Dit is dus een belangrijk onderwerp om je bewust van te zijn.

Omgaan met moeilijke situaties

Je dochter krijgt te maken met moeilijke situaties. Thuis, op school of bij vriendinnen, dit kan eigenlijk overal ontstaan. Geef haar de tools om met zulke situaties om te kunnen gaan. En leg ook duidelijk uit dat het niet altijd alleen maar draait om lol en plezier in het leven. Dat is natuurlijk jammer, maar het is simpelweg een belangrijke en realistische les. Zo maak je je kind tot een sterker mens. En bied trouwens ook weer dat luisterende oor als ze iets moeilijks met jou wil delen.

Het is prachtig om als ouder een rol te spelen in de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van je kind. We hopen dat deze tips je inspireren, om je dochter op verschillende manieren bij te staan.

Afbeelding: Bence Halmosi via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Deze tips lijken me universeel toepasbaar, naast dochters ook voor zonen (en kinderen in het algemeen, mvx/enz).

Reageer ook