fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe vaak zou je moeten plassen?

Tijdens het werken drink ik veel water en thee en ik moet hierdoor dus vrij regelmatig plassen. Gedurende mijn zwangerschap was dit nog erger; ik ging toen eigenlijk elk uur wel een keer naar de wc voor een kleine boodschap. Gelukkig is dat nu een stuk minder en kan ik wat langer blijven zitten. Toch vroeg ik mij af: hoe vaak plassen is normaal en wanneer is het te vaak of juist niet vaak genoeg?

Voldoende drinken

De basis van goed plassen ligt bij goed drinken. Hoeveel vocht je nodig hebt, is afhankelijk van je gewicht. Dit bereken je door je lichaamsgewicht x 0,03 te vermenigvuldigen. Stel, je weegt 70 kilo, dan zou je 2,1 liter vocht moeten binnenkrijgen. Zweet je door warmte of inspanning meer dan normaal? Dan moet je natuurlijk wat meer drinken.

Weinig plassen

Hoef jij per dag maar twee of drie keer te plassen? Dan gaat er iets niet goed. De kans is groot dat je te weinig drinkt of je plas te lang ophoudt. In dat geval zou je meer moeten drinken of eerder naar de wc moeten gaan om je blaas te legen. Te lang je plas ophouden is namelijk niet goed! Drink jij een normale hoeveelheid, houd jij je plas niet (bewust) op en plas je nog steeds er weinig? Dan raden wij je aan om een afspraak te maken met de huisarts.

Heel vaak plassen

Moet jij de hele dag door elk uur, of zelfs vaker plassen? Dat is ook geen goed teken. Het zou kunnen zijn dat je te veel drinkt of dat er iets anders aan de hand is. Drink jij een hoeveelheid water die goed bij jouw lichaamsgewicht en inspanning past en moet je erg vaak naar de wc? Dan raden wij je aan een afspraak te maken met de huisarts.

Wat is normaal?

Wat een ideale hoeveelheid plas-beurten per dag is, is natuurlijk voor iedereen anders en van verschillende factoren afhankelijk. Misschien drink jij de hele dag door of heb je een aantal vaste momenten waarop je ineens heel veel drinkt. Ook is niet elke blaas even groot en sterk. Maar grof genomen zou je ongeveer elke twee uur naar de wc moeten om te plassen. Wijkt dit bij jou enorm af of vertrouw je het niet? Ook dan is het een idee om even langs de huisarts te gaan.

Kleur van de urine

Een andere mooie graadmeter om te zien of je voldoende drinkt, is de kleur van je urine.

Transparant: Je hebt meer dan genoeg gedronken

Lichtgeel/transparant geel: Je hebt genoeg gedronken

(Donker)geel: Het wordt tijd om wat te drinken

Honing/amber kleurig: Je bent uitgedroogd, neem direct wat te drinken!

Huisarts

Is jouw vraag hier niet mee beantwoord of heb je het vermoeden dat er iets niet goed is? Neem dan contact op met je huisarts.

Volg jij ons al op Instagram? Hier krijg je een kijkje achter de schermen van Damespraatjes én in ons privé leven!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook