fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe vaak zou je de keuken moeten schoonmaken?

De keuken is bij ons de meest gebruikte plek in huis. We hebben een ruime woonkeuken, waar een groot deel van ons leven zich afspeelt. De woonkamer gebruiken we eigenlijk alleen ’s avonds na het eten, als we nog even een serie of film kijken. De keuken is voor ons dus niet alleen een plek waar we eten maken. Of je nou een grote woonkeuken of een efficiënt ingedeeld keukenblok hebt; een goede hygiëne blijft belangrijk. Hoe vaak zou je de keuken moeten schoonmaken? In dit artikel vertellen we je hoe vaak je de verschillende onderdelen in je keuken zou moeten schoonmaken. Benieuwd? Lees dan lekker met ons mee!

Fornuis

Het fornuis en de keuken achterwand worden meestal intensief gebruikt. Veeg daarom dagelijks kruimels en etensresten weg. Het liefst zo snel mogelijk na het koken, zodat het niet hard wordt of uitdroogt. Wekelijks geef je het fornuis een grondige reiniging. Verwijder eventuele kookpitten, roosters en/of knoppen en maak ze schoon met een sopje.

Aanrecht

Bij ons thuis wordt het aanrecht voor van alles gebruikt. Ik snijd en bereid hier natuurlijk het eten, maar regelmatig liggen er ook knutstelwerkjes van de kinderen te drogen, verzamelen we de post en staan er met vrienden aan te borrelen. Als het bij jullie ook zo intensief gebruikt wordt, is het aan te raden het dagelijks schoon te maken met een sopje. Gebruik wekelijks een grondig desinfecterend middel.

IJskast

Zijn jullie ’team altijd lege ijskast’ of ’team altijd overvolle ijskast’? Wij zijn duidelijk team ‘overvol’, haha! Het is belangrijk om wekelijks producten die over datum zijn te verwijderen. Wanneer je dit te lang laat staan kunnen etenswaren gaan schimmelen en meer bacteriën aantrekken. Haal de ijskast maandelijks helemaal leeg om alle lades en planken grondig te reinigen.

Roosters afzuigkap

Wie vroeger weleens naar de programma’s van Rob Geus keek, weet hoe belangrijk het reinigen van de roosters van de afzuigkap is. Verwijder deze maandelijks om ze schoon en vetvrij te maken. Controleer elk kwartaal de ventilatoren en filters.

Vriezer

Eten is lang houdbaar in de vriezer. Hierdoor vergeet je nog weleens wat er allemaal in ligt. Toch is het belangrijk om ook eten in de vriezer te controleren en eventueel van sticker met inleg-datum te voorzien. Zo is brood ongeveer 1 maand houdbaar in de vriezer en blijven vis en vlees ongeveer 6 maanden goed. Check daarom één keer per kwartaal wat weg kan en ontdooi hem. Reinig de binnenkant en leg alle producten die nog houdbaar zijn terug.

Vloer

Door het op de grond vallen van kruimels en andere etensresten tijdens het koken, is het aan te raden elke dag de keuken stof te zuigen. Zeker als je in een gebied woord waar veel overlast is van muizen en ratten (zoals in de grote steden). De vloer wekelijks dweilen is over het algemeen meer dan voldoende.

Praat je met ons mee?

Hoe vaak maak jij deze onderdelen in de keuken schoon? Komt dat een beetje overeen met ons overzicht, of doe je het veel vaker of juist minder vaak? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd heel erg gezellig!

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Afbeelding boven artikel: Unsplash+

Reageer ook