fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe vaak moet ik mijn Senseo ontkalken?

Hoe vaak moet ik mijn Senseo ontkalken?

Begin jij ooit een dag zonder koffie? Laatst luisterde ik een podcast waarin werd geclaimd dat je koffie beter niet zou kunnen drinken. Grote onzin als je het mij vraagt. Net zoals met veel dingen, kun je heus met mate van koffie genieten. En dan met de nadruk op ‘met mate’. Per dag drink ik ongeveer twee koppen koffie. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 2,4 koppen koffie per dag drinken. Ik zit dus absoluut onder dat gemiddelde. Maar koffie helemaal uit mijn leven verbannen? Ik denk niet dat dit snel zal gebeuren. Om mijn koffiezetapparaat in optimale vorm te houden, verzorg ik hem goed. Elke dag ververs ik het water, de opvang reservoirs was ik elke week af in een sopje en regelmatig ontkalk ik de machine. Mijn koffiezetapparaat zorgt goed voor mij en dus zorg ik goed voor hem. Maar hoe zit dat met ontkalken? Een vriendin van mij heeft een Senseo en vroeg zich af: hoe vaak moet ik mijn Senseo ontkalken

Wat is kalk?

First things first: wat is kalk eigenlijk? Kalk (natriumcarbonaat) komt van nature voor in water. Tijdens het waterzuiveringsproces wordt een deel van de kalk uit het water verwijderd, maar er blijft altijd een klein beetje achter. Kalkrijk water wordt ook wel hard water genoemd. Bij kalkarm water spreken we van zacht water. Of het drinkwater bij jullie uit de kraan hard of zacht water is, ligt aan het gebied waar je woont. De hardheid van het water bij jou in de regio kun je online opzoeken. Hoe harder het water, hoe meer kalk het bevat. Deze kalk zet zich af op de oppervlakken waar het water mee in contact komt. Denk maar aan de kleine witte vlekjes op je glazen douchewand; dat is kalk. Een klein beetje kalkopbouw kan geen kwaad, maar grote hoeveelheden kunnen ervoor zorgen dat je huishoudelijke apparaten minder goed werken. Of zelfs helemaal kapot gaan. Bij producten zoals een koffiezetapparaat is het belangrijk om deze regelmatig te ontkalken.

Hoe vaak moet ik mijn Senseo ontkalken?

Om te zorgen dat je Senseo een optimale levensduur heeft én om voor de beste kwaliteit koffie te gaan, wordt aangeraden deze te ontkalken. Experts adviseren dit minimaal één keer per drie maanden te doen. Heb je een koffiezetapparaat dat zelf aangeeft wanneer het ontkalkt moet worden? Negeer dit signaal niet en kom in actie. Nogmaals: een beetje kalk kan geen kwaad, maar grote hoeveelheden zijn niet goed voor de machine.

Gevolgen voor de smaak

Ooit vertelde een barista mij dat kalkaanslag in het koffiezetapparaat niet alleen slecht is voor de machine, maar ook voor de koffie. De kwaliteit van water is tenslotte ook van invloed op het eindproduct. Uit 20 gram koffiebonen haal je grofweg 40 gram espresso (een dubbele). Een espresso bestaat dus voor ongeveer 50 procent uit water en bij een lungo of americano is dat nog meer. Ga voor goed water en je drinkt betere koffie! Regelmatig ontkalken dus.

Hoe vaak ontkalk jij je koffiezetapparaat? We zijn heel benieuwd. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Afbeelding: Gordon Plant via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook