fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe trek je weer bijen, vlinders en andere insecten naar je tuin?

bijen, vlinders en andere insecten naar je tuin

Steeds vaker zie ik dat mensen hun tuinen vol tegels gooien. Zo jammer! Een tuin kan vol prachtige struiken en planten staan zonder dat je er uren werk aan hebt. Zet felgekleurde bloemen in je tuintje en in no time heb je weer bezoek van bijen, vlinders en andere insecten in je tuin. Hoe? Lees het hier!

Ik ben dol op vlinders. Misschien wel omdat ik het zelf ook heerlijk vind om door het leven te vlinderen. In onze tuin fladderen elk jaar weer niet alleen vele vlinders, ook bijen, hommels en andere insecten lok ik naar onze bloemen. Ik kan daar uren naar kijken en om die reden hebben we overkapping in de tuin laten bouwen met een heerlijke loungeset erin. Niets leuker om vanuit een gezellig en overkapt zitje de insecten gade te slaan toch? Die overkapping is echt een verrijking voor de tuin en we vonden deze prachtige na een avondje surfen op internet. Doe inspiratie op voor jouw tuinproject!

Bijen, vlinders en andere insecten naar je tuin

Maar goed, terug naar de vlinders, bijtjes, hommels en andere vrolijke insecten. Het spreekt voor zich dat het een goed teken is als je veel insecten naar je tuin kunt lokken. Dat betekent dat je de juiste planten hebt staan. In de lente verlaten de eerste vlinders hun overwinteringsplek. Je doet deze vroege vlinders een groot plezier met planten als de sterhyacint, krokussen en de schoenlappersplant, met z’n prachtige roze bloemetjes. Deze planten bloeien in het begin van het voorjaar. Daarna landen vlinders graag op de witte dovennetel en de judaspenning. En in mei, wanneer IJsheiligen is geweest en als je je tuin gerust vol kunt zetten met bloemen, kies dan voor kleurige bloemen. Denk aan valeriaan, de adderwortel en margrietjes.

bijen vlinders en andere insecten naar je tuin

Calvin Mano via Unsplash

Rupsen zijn echte diva’s

Vlinders naar je tuin lokken is belangrijk. Deze sierlijke insecten helpen bloemen bestuiven en zijn goed voor je mentale gezondheid omdat het eigenlijk altijd leuk is een vlinder te zien. Niet alleen moet je vlinders naar je tuin lokken, het is ook belangrijk om planten in je tuintje te hebben die rupsen lokken. Rupsen zijn echte diva’s en zijn kieskeurig en ze eten enkel waardplanten. Trek je brandnetels altijd uit je tuin? Laat ze voortaan staan als je een vlindertuin wilt, want brandnetels zijn waardplanten. Net zo als onder meer: de damast- en pinksterbloem, aalbes, judaspenning, hop en aalbes.

Gevarieerd tuintje

Houd je van een beetje een wilde tuin? Dan weet je zeker dat insecten het heerlijk vinden om in jouw tuin te zijn. Struiken, bomen en planten helpt vlinders te oriënteren in het landschap en dus in de tuin. Als de tuin er helemaal hetzelfde uitziet en er nauwelijks variatie in is, dan verdwalen vlinders. Vandaar dat je bijna nooit insecten ziet in een tuin vol tegels.

Laat die blaadjes maar liggen

Vlinders gaan in winterrust als het weer kouder wordt, zo in september en oktober. Als je de vlinders, pop of rups in je tuin wilt houden, zorg dan voor schuilplekken. Ze verstoppen zich graag tussen droge plantenresten en snoeihout. Vandaar dat je dode bladeren en uitgebloeide bloemen gewoon lekker in de winter moet laten staan. Vlinders en andere insecten maar ook egeltjes en vogeltjes vinden het heerlijk zich daarin te verstoppen. Overwinteren in een prachtig schone tuin, gaat gewoon niet. Scheelt jou aan het eind van de zomer, begin herfst weer een hoop werk. Kun je beter met een kop koffie onder je overkapping van het de laatste zonnestraaltjes genieten!

Zo trek je weer bijen, vlinders en andere insecten naar je tuin! Wil jij hier ook aan meedoen? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Bovenste afbeelding: Stacie Clark via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook