fb

Hoe Sandra langzaam maar zeker een échte IT-er is geworden (en het nog leuk vindt ook!)

Ik was 20 toen ik voor het eerst de Universiteit van Amsterdam binnenstapte. Na het afronden van mijn middelbare school kon ik niet wachten om van start te gaan met mijn studie Politicologie. De keuze voor deze studie was niet geheel onverwacht; ik heb altijd een brede maatschappelijke en politieke interesse gehad. Politicologie was me op het lijf geschreven, zo bleek ook wel tijdens de studie. Relatief moeiteloos wist ik hem binnen vijf jaar af te ronden en tot de dag van vandaag noem ik mezelf vol trots een échte politicologe.

Een mooi project

Zoals het bij veel mensen gaat, koos ook ik in eerste instantie niet een baan die direct heel veel met mijn studie te maken had. Ik startte als beleidsmedewerker bij de brandweer in Bussum en was ook zeer betrokken bij het fiscaal adviesbureau van mijn man Hans. Toen onze dochters geboren werden bleef ik bij hem in de zaak werken, maar vond ik het ook heerlijk om meer thuis te zijn en voor de meisjes te zorgen. Deze jaren bij mijn kinderen waren heerlijk en ik kijk er met hele warme gevoelens op terug.

Naast het zorgen voor de kinderen en mijn activiteiten in het bedrijf van Hans, kreeg ik twaalf jaar geleden een nieuw project in handen: een vakantiehuisje in Friesland. We kochten het voor de verhuur, maar hadden aanvankelijk moeite om boekingen binnen te slepen. Het moest anders, we wilden ons onderscheiden van andere vakantiewoningen. Om deze reden hebben wij onze woning toen flink laten verbouwen tot een luxe wellnessbungalow. In deze wellnessbungalow vond je een zonnebank, sauna en een jacuzzi. We maakten er zelf een website bij en binnen no-time was ons huis permanent verhuurd.

Nieuwe vaardigheden leren

Dit succes smaakte naar meer! En al snel kwam er meer. Niet vanuit de vakantiewoningen-hoek, maar vanuit de website-hoek. Via via kwam ik met Coby Hagebeek in contact. Ook zij had een website, namelijk Damespraatjes. Tot op de dag van vandaag ben ik blij met deze ontmoeting, want Coby en ik hadden een klik. De klik bleek zelfs zo groot, dat toen zij besloot te stoppen met Damespraatjes, ze mij vroeg het stokje van haar over te nemen. Deze kans kon ik niet laten liggen en pakte hem met beide handen aan.

Inmiddels is Damespraatjes van een beginnende website uitgegroeid tot een professioneel online magazine. Ik kan wel zeggen dat er in de tussentijd een heleboel is gebeurd. Vanuit mijn studie heb ik geleerd hard en gestructureerd te werken, kritisch te zijn en mijn kansen in te schatten. Wat ik tijdens mijn studie niet geleerd heb, is het bouwen van websites, het werken in verschillende CMS programma’s, online resultaten meten en het omgaan met technische tegenslagen, zoals een haperend systeem of een DDoS aanval. Allemaal dingen waar ik heel nauw bij betrokken ben en die flink technisch zijn.

Meer IT dan ik ooit had gedacht

Toen ik Damespraatjes overnam had ik veel zin in het schrijven van artikelen en het samenwerken met mensen. Wat ik nooit had verwacht, is dat ik dagelijks met zo veel IT-werkzaamheden te maken zou krijgen. Wat ik al helemaal nooit had verwacht, is dat ik het zo ontzettend leuk zou vinden. In het verleden was ik in de veronderstelling dat de IT meer iets voor mannen was, maar nu ik er zelf dagelijks mee te maken heb, weet ik dat dit écht niet zo is. Voor een baan in de IT is het zeker belangrijk dat je affectie met techniek hebt, maar het is niet zo dat dit het enige aspect is. Binnen de IT zijn creativiteit en communicatie erg belangrijk, vaardigheden die veel vrouwen zeker bezitten.

Ik vind het dan ook geweldig dat Monsterboard tijdens de Diversity Week (18 t/m 25 april) aandacht aan vrouwen in de IT besteedt. Monsterboard ziet dat er veel vraag is naar IT-ers, maar merkt dat vrouwen hier nog weinig oor naar hebben. “Een IT functie is voor veel vrouwen niet direct een logische stap of het lijkt niet haalbaar, maar als ze gaan onderzoeken hoeveel IT er al in hun huidige baan zit en als ze hun kwaliteiten hier naast leggen, blijkt dat een IT baan vaak wel binnen handbereik ligt. Soms moeten alleen wat extra trainingen of opleidingen gevolgd worden” aldus Gian Zandonà, managing director van Monsterboard. En dat ben ik met haar eens!

Zou jij wel in de IT willen werken?

Zou jij ooit een carrière in de IT overwegen? Waarom wel of waarom juist liever niet? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel!

Test welke IT functie bij jou past

Monsterboard heeft een leuk testje ontwikkeld. Aan de hand van een paar vragen kun je ontdekken welke baan in de IT het beste bij jou past. Zelf heb ik de test natuurlijk ook even gedaan en wat blijkt? Een baan als project manager zou goed bij mij passen! Ik kan me hier helemaal in vinden. Benieuwd wat er bij jou zou passen? Doe hier dan de test.

Reageer ook