fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe regel je de uitvaart van een ander?

Als er een dierbare komt te overlijden wordt je vaak overladen door emoties. Natuurlijk is er verdriet, maar ook woede, opluchting of juist extreme gevoelens van liefde kan je ervaren. Het is maar net hoe jouw band met de overledene was, hoe deze is gestorven, hoe verwacht het was, hoe de rest van de nabestaanden er mee omgaan en hoe jij zelf in elkaar steekt. Welke gevoelens je ook hebt, één ding zal je hoe dan ook moeten regelen: de uitvaart. 

Het regelen van iemands uitvaart komt eigenlijk nooit op een goed moment. Het moet namelijk snel gebeuren en de nabestaanden moeten soms lastige beslissingen maken. Wanneer er net een dierbare is overleden heb je wel iets anders aan je hoofd dan het uitzoeken van een kist en het beantwoorden van de vraag of jullie graag cake bij de condoleance willen. En toch heeft het organiseren van een uitvaart ook een voordeel… Je bent namelijk actief met het afscheid bezig. Iets wat je in de loop van je rouwproces vaak alleen maar helpt.

De ene begrafenis is makkelijker te regelen dan de ander. Zo heb je mensen die al hun wensen helder op papier hebben, maar ook mensen die nog nooit over hun begrafenis hebben nagedacht. Laat staan er met anderen over gesproken! Dat soort begrafenissen zijn vaak wat lastiger te regelen, maar laten ook meer ruimte voor de belangrijkste personen op de begrafenis, namelijk de nabestaanden. Doordat de overledene niks heeft vastgelegd kunnen jullie zelf beslissen hoe jullie het vorm willen geven, uiteraard met het karakter van de overledene in je achterhoofd.

Luister bij het regelen van iemands uitvaart vooral naar je gevoel, ook als je nog zo verdrietig bent. Wat had hij/zij mooi gevonden? Waar konden jullie samen altijd om lachen? En hield hij/zij van cake en koffie of toch meer van wijn en bitterballen? Zo komen jullie er wel! Laat je ook zeker begeleiden en adviseren door de uitvaartondernemer. Zij hebben veel ervaring in het organiseren van begrafenissen en kunnen je helpen bij het maken van keuzes. Ook beantwoorden ze vragen als: wat kost een begrafenis en hoe maak ik de keuze tussen begraven en cremeren?

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook