fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe overleef je met een vegetariër? Recensie 'De dronken vegetariër'

‘Als je zegt ‘ik eet geen vlees’, dan hoort je tafelgenoot vaak ook ‘ik ben een orthodox lid van de zwarte kousenkerk die seks, alcohol en alle andere vleselijke geneugens heeft afgezworen.’ Hanny Roskamp, Floor Overgoor en Yannick Slagter laten in hun boek ‘De dronken vegetariër’ zien dat we heel snel van dat vooroordeel moeten afstappen. En als je nog even niet weet hoe dat nou precies werkt, zo’n feestende vegetariër, hebben zij de perfecte partytips en recepten voor je. Proost!

‘Vegetarisme is vrijwel altijd onderdeel van religieuze stromingen die matigheid prediken ten aanzien van alle aardse genoegens. Met zo’n vegetariër valt geen lol te beleven. Ben je een dronken vegetariër, dan kantelt het plaatje. Dan ben je opeens een aaibare vegetariër, eentje waar je mee kunt genieten, flirten en lachen in de kroeg. Wij zijn gaan beseffen dat die dronken vegetariër een betere ambassadeur is voor een diervriendelijke wereld dan een vegetariër die zichzelf opsluit achter en muur van morele superiorieit,’ aldus Hanny Roskamp.

‘Maar genoeg over de moraal, dit is een kookboek. Of beter, een drinkboek, boordevol recepten met drank. We hebben onze recepten en artikelen niet gegroepeerd op soort, maar op dag. Daarbij heiligen we het motto: zes dagen genieten, een dag detoxen.’

Voor de komende dagen staat het genieten centraal. Voorproefje?

unnamed

Bloody Vegetarian

(voor 2 glazen)

300 gram coeur de boeuf tomaten
2 borrelglaasjes wodka
halve limoen
ijsklontjes
2 selderijstengels
dropje tamari (hartige sojasaus)
tabasco
zeezout
peper

In deze variatie op de Bloody Mary gaat in tegenstelling tot het orgineel geen worcestershiresaus want die bevat ansjovis! In plaats daarvan nemen we enkele druppeltjes tamari, een gefermenteerde Japanse sojasaus met een pittige, zoute smaak. Was de tomaten, verwijder het kroontje en doe deze met het sap van een halve limoen in de blender. Voeg ijsklontjes, druppels tabasco, snufje zeezout, peper, tamari toe en blend 20 seconden op de hoogste snelheid tot de massa mooi roze en schuimig is. Voeg de wodka toe en blend nog enkele seconden. Snijd dunne stengels van de bleekselderij. Giet de Bloody Vegetarian in een glas en steek er een stengeltje bleekselderij bij als garnering.

dronken vegetariër

Cherry-bommetjes
(voor circa 15 bommetjes)

250 gram cherrytomaatjes
90 gram hummus
15 gram pompoenpitjes, geroosterd

Lekker kan soms zo simpel zijn. Leg de cherrytomaatjes op een snijplank met de plek waar het steeltje heeft gezeten naar beneden. Snijd de topjes van de tomaten en leg die opzij. Verwijder de helft van de sappige inhoud. Vul de tomaatjes met de hummus en sprenkel hierover de geroosterde pompoenpitjes. Doe het topje van de tomaat er weer op. De bommetjes exploderen letterlijk in je mond en hebben een verrukkelijke smaak: crunchy en sappig. Past goed bij een frisse, rode wijn.

De dronken vegetariër

Auteurs: Floor Overgoor, Hanny Roskamp, Yannick Slagter
Foto’s: Klaus van den Berg

Koop bij bol.com

 

Kathleen
Kathleen Vael (47) is  founder van nybf cosmetics. Ze woont in Hilversum en is moeder van een dochter van 15. Schrijven, sporten en het ontwikkelen van fijne en goede beautyproducten zijn haar grote passies. Haar cosmeticalijn is te vinden op www.nybf.nl

Lees ook de eerdere blogs van Kathleen

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Roos -

Onzin dat vegetarisme bijna altijd onderdeel zou zijn van een religieuze stroming. Dit is gewoon niet waar.

Reageer ook